Apakah yang dimaksud dengan diet sindrom ovari polikistik?

Sindrom ovarium polikistik, atau PCOS, adalah gangguan hormon yang boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang negatif. Gangguan ini sering menyebabkan rintangan insulin, yang merosakkan keupayaan badan untuk mengawal paras gula darah dan mungkin menyebabkan diabetes jenis 2. Pesakit dengan PCOS sering mengalami peningkatan berat badan yang berat dan sama ada berat badan berlebihan atau obes. Mereka mungkin lebih berisiko untuk mengembangkan penyakit jantung. Semua isu ini boleh dipengaruhi oleh diet pesakit, oleh itu, mereka mungkin mendapat manfaat daripada mengikuti diet sindrom ovarium polikistik.

Seperti kebanyakan diet, diet sindrom ovari polikistik memerlukan pengurangan kalori secara keseluruhan, yang penting untuk penurunan berat badan. Sesetengah pesakit PCOS mengekalkan berat badan normal dan mungkin tidak perlu mengubah pengambilan kalori mereka dengan ketara, tetapi kebanyakan wanita dengan gangguan ini mempunyai masalah berat badan, jadi ini sering merupakan aspek penting dalam pelan diet. Pesakit harus mengkaji pengambilan kalori harian mereka yang disyorkan secara peribadi dan kemudian mengira penurunan kalor yang munasabah yang akan membantu mereka mencapai matlamat penurunan berat badan tanpa terlalu melampau.

Mereka yang menjalani diet sindrom ovarium polikistik biasanya akan mengelakkan penggunaan terlalu banyak karbohidrat, terutama jenis olahan seperti roti putih, pasta, atau beras, serta gula halus. Semua makanan ini menyebabkan peningkatan paras gula darah yang pesat, yang seterusnya akan meningkatkan kadar insulin. Wanita dengan PCOS biasanya mendapat manfaat daripada pengambilan pengambilan karbohidrat keseluruhan mereka. Apabila mereka makan karbohidrat, wanita harus makan bijirin penuh, yang mempunyai kesan kurang melampau pada gula darah.

Satu lagi aspek penting dalam diet sindrom ovari polikistik adalah mengurangkan pengambilan lemak. Sesetengah diet karbohidrat yang rendah menggantikan karbohidrat dengan jumlah lemak yang tinggi, kerana peningkatan risiko penyakit jantung dengan PCOS, bagaimanapun, ini bukan pendekatan yang disyorkan. Pesakit harus menyimpan lemak tepu daripada diet mereka sebanyak mungkin, dan cuba mendapatkan protein dari sumber seperti daging tanpa lemak dan soya. Mereka juga perlu mencari sumber lemak tanpa lemak dan omega 3 yang sihat, termasuk kacang, minyak zaitun, dan ikan.

Selain makan mengikut diet sindrom ovarium polikistik, mereka yang mempunyai PCOS juga akan mendapat manfaat daripada mengikuti rutin senaman. Melakukannya akan membantu membakar kalori tambahan dan boleh membantu meningkatkan metabolisme. Kedua-dua senaman aerobik dan latihan kekuatan harus dimasukkan untuk mencapai manfaat yang paling.