apakah virus sarang?

“Virus Hives” adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan apa-apa virus yang menyebabkan seseorang memecah masuk sarang semasa atau selepas penyakit. Sesetengah virus, seperti roseola, biasanya dikaitkan dengan sarang dan ruam yang lain. Lain-lain, seperti selesema biasa, juga boleh menyebabkan ruam pada mereka yang hipersensitif. Hampir setiap virus boleh menyebabkan sarang di sesetengah individu.

Terdapat banyak virus yang biasanya dikaitkan dengan gatal-gatal dan kerengsaan kulit yang lain, seperti cacar air, tetapi mana-mana virus berpotensi membawa kepada pelarian sarang di sesetengah individu. Semua bentuk hepatitis, selesema biasa, dan lain-lain virus yang jarang dilihat semuanya boleh menyebabkan sarang. Dalam kebanyakan kes, kerengsaan kulit berlaku selepas virus telah berakhir, tetapi kadang-kadang sarang menjadi masalah sementara pesakit masih mengalami gejala virus.

Roseola adalah satu jenis virus gatal-gatal yang boleh menyebabkan keletihan dan ruam kulit selepas jangkitan. Ia paling biasa dicatatkan pada kanak-kanak. Virus ini boleh menyebabkan demam tinggi, mual, dan gejala seperti sejuk selama beberapa hari. Sekali gejala mereda, pesakit pada umumnya rosak dalam ruam sepanjang abdomen dan belakang.

Kebanyakan kali tidak ada rawatan yang diperlukan untuk reaksi kulit yang disebabkan oleh virus sarang. Kadang-kadang gatal boleh berlaku, tetapi ini tidak terlalu biasa. Hives yang berkaitan dengan jangkitan virus secara amnya mereda sendiri tanpa rawatan lanjut. Mana-mana gejala kulit yang perlu disiasat oleh doktor untuk mengetepikan komplikasi.

Ia tidak boleh dianggap bahawa virus sarang adalah untuk menyalahkan kerengsaan kulit. Ada banyak perengsa yang boleh menyebabkan sarang, termasuk ubat-ubatan tertentu yang sering digunakan untuk merawat jangkitan. Apa-apa kemerahan kulit, benjolan, selutut, dan gejala-gejala lain harus dilaporkan kepada doktor dengan segera untuk menolak interaksi dadah. Gejala tambahan mungkin terdapat dalam kes reaksi.

Selalunya tidak ada cara untuk menghalang sarang pada mereka yang mempunyai jangkitan virus. Mereka tidak biasa pada kebanyakan virus, tetapi sesetengah individu lebih mudah menghadapi reaksi kulit daripada yang lain. Hives biasanya disebabkan oleh tindak balas imun yang hipersensitif. Ini boleh berlaku akibat alergen pada kulit atau faktor dalaman seperti jangkitan bakteria, parasit, dan virus.