Apakah urutan tisu yang mendalam?

Urut tisu mendalam adalah gaya urut yang direka untuk masuk ke dalam tisu penghubung badan, bukan sekadar otot permukaan. Apabila ahli terapi urut melakukan jenis rawatan ini, dia menggunakan pelbagai teknik untuk menembusi otot dan fascia secara mendalam, melonggarkan mereka dan melepaskan ketegangan. Ramai pelanggan mempunyai pengalaman yang lebih sengit dengan urutan tisu yang mendalam, tetapi juga merasakan bahawa ia lebih bermanfaat, kerana ia merasakan sakit otot yang mendalam. Seperti jenis urut lain, ia adalah paling berfaedah apabila dilakukan secara teratur, supaya ahli terapi dan pelanggan boleh bekerjasama untuk membetulkan masalah jangka panjang, melonggarkan badan, dan mencegah kecederaan.

Kebanyakan ahli terapi urut mempunyai sekurang-kurangnya beberapa latihan tisu yang mendalam, dan boleh pergi lebih dalam semasa urut biasa jika perlu, tetapi untuk mendapatkan urut yang benar-benar baik, ia adalah idea yang sangat baik untuk pergi ke ahli terapi urut yang pakar dalam jenis ini rawatan. Kebanyakan spa mempunyai beberapa terapi urut yang boleh menawarkan urutan tisu mendalam yang mengintegrasikan beberapa teknik dan gaya yang disesuaikan untuk badan anda untuk kesan maksimum. Di samping itu, beberapa sekolah urut khusus seperti myofascial release dan Rolfing adalah urut khusus, dan beberapa pelanggan lebih suka bekerja dengan ahli terapi urut yang telah mengkaji teknik-teknik ini. Eksperimen dengan mencuba beberapa terapi urut untuk mencari yang sesuai untuk anda.

Salah satu perbezaan mendefinisikan antara tisu dalam dan urutan teratur adalah penggunaan alat. Urutan standard biasanya hanya melibatkan tangan dan lengan bawah ahli terapi. Semasa urut tisu yang mendalam, ahli terapi akan menggunakan siku dan jari untuk kerja yang mendalam, menembusi otot. Di samping itu, alat menembusi seperti seramik, kaca, atau alat kayu juga boleh digunakan. Urut tisu yang mendalam juga cenderung menjadi sangat perlahan, dan ahli terapi urut akan menggunakan strok yang panjang, mengalir untuk memudahkan masuk dan keluar dari otot. Melangkah terlalu cepat boleh menyebabkan otot tegang, yang bukan tindak balas yang diinginkan. Ramai ahli terapi urut juga mengekalkan tekanan teguh pada bintik-bintik masalah selama beberapa minit untuk mencapai pelepasan otot sebelum bergerak ke bahagian seterusnya badan.

Apabila pelanggan pergi untuk mendapatkan urutan tisu yang mendalam, mereka harus berbincang dengan ahli terapi tentang apa-apa isu yang menarik yang mereka ingin lihat dialamatkan di urut. Kebanyakan ahli terapi gembira untuk menumpukan perhatian kepada bahagian badan tunggal untuk urutan keseluruhan untuk mencapai keputusan yang berpanjangan yang pelanggan benar-benar akan merasa. Ia juga penting untuk berkomunikasi dengan ahli terapi urut mengenai sakit, urut tidak boleh menyakiti, dan jika ia menyakitkan, ia akan menjadi tidak produktif. Urut mungkin sengit, tetapi jika pelanggan mula merasa sakit, dia harus berkomunikasi dengan segera. Pada akhir sesi, banyak air harus dimakan untuk membantu tubuh meluahkan racun yang dikeluarkan semasa urut.