apakah ubat herba?

Perubatan herba adalah jenis penjagaan kesihatan tertua. Orang ramai telah melihat herba sebagai penawar selama ribuan tahun. Perubatan alternatif bergerak ke arus perdana komuniti perubatan, dengan sebilangan besar ubat-ubatan preskripsi yang mengandungi herba.

Perubatan herba adalah amalan kuno menggunakan tumbuhan dan ekstrak tumbuhan untuk merawat atau mencegah penyakit. Terdapat rekod Sumerians menggunakan ubat herba pada 5,000 B.C. Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggarkan bahawa sebanyak 80% penduduk dunia kini menggunakan beberapa jenis rawatan herba.

Ubat-ubatan herba boleh disediakan dengan pelbagai cara. Rawatan topikal, atau salap, disapu ke dalam kulit. Tisanes, di mana ramuan itu direndam dalam air panas, biasanya diminum seperti teh, seperti chamomile. Ekstrak herba boleh digunakan dalam pelbagai cara: sebagai perasa untuk makanan (peppermint), sebagai aromaterapi (lavender), atau dikeringkan menjadi caplets. Herba kering, atau beberapa ekstrak, boleh digunakan sebagai aromaterapi.

Banyak ubat-ubatan herba biasanya terdapat di rumah. Cranberry boleh membantu merawat dan mencegah jangkitan saluran kencing pada wanita. Halia dan peppermint membantu meringankan perut. Echinacea boleh membantu memendekkan tempoh selesema biasa. Kulit Willow mengandungi aspirin, dan boleh digunakan untuk merawat kesakitan. Foxglove, yang kini digunakan dalam digitalis dadah jantung, telah digunakan selama berabad-abad untuk meningkatkan fungsi jantung. Begitu juga, herba Ephedra sinica telah digunakan di kalangan masyarakat Asia untuk generasi demi keupayaannya untuk merangsang sistem saraf bersimpati. Ephedrine, bahan kimia yang diambil dari herba, digunakan untuk merawat asma.

Keberkesanan ubat herba masih dibahaskan oleh masyarakat perubatan profesional. Walaupun sesetengah tumbuhan telah terbukti berfungsi dengan berkesan, terdapat banyak ujian yang masih dilakukan. Dos yang betul ubat-ubatan herba juga perlu ditentukan. Untuk beberapa herba, mengambil terlalu banyak boleh membawa maut. Rawatan herba telah digunakan, dengan hasil yang positif, selama ribuan tahun. Walau bagaimanapun, amalan perubatan moden memerlukan piawaian di tempat sebelum mereka boleh ditetapkan untuk kegunaan perubatan.

Perubatan alternatif, termasuk ubat-ubatan herba, melihat populariti baru sebagai internet membuat kajian herba lebih mudah. Minat yang diperbaharui dalam kehidupan sihat juga menyumbang, sebagai orang mencari cara untuk mengoptimumkan kesihatan mereka melalui herba. Banyak ubat-ubatan herba yang selamat, tetapi apa-apa rawatan perubatan masih harus diawasi oleh profesional penjagaan kesihatan berlesen.