Apakah trauma pundi kencing?

Trauma pundi kencing adalah kecederaan yang serius kepada pundi kencing. Seseorang mungkin mengalami trauma ke pundi kencing kerana kemalangan, selepas serangan fizikal, semasa bersalin, atau bahkan semasa beberapa jenis pembedahan. Ia biasanya penting untuk mendapatkan rawatan perubatan segera untuk trauma pundi kencing, kerana ia boleh membawa maut dalam sesetengah kes. Kaedah rawatan yang digunakan dan kemudahan pemulihan biasanya bergantung pada sebab dan tahap trauma.

Kemalangan kenderaan bermotor adalah punca biasa trauma pundi kencing. Kecederaan mungkin disebabkan oleh tali pinggang keledar atau kesannya dengan bahagian lain kereta. Bagaimanapun, individu juga mungkin mengalami kecederaan jenis ini selepas jatuh dari ketinggian yang ketara atau mengalami sepakan atau meniup ke kawasan panggul. Seseorang juga mungkin mengalami trauma kerana luka tembak menembak atau tembakan ke kawasan pelvis. Dalam sesetengah kes, seorang wanita mungkin mengalami kecederaan jenis ini kerana tekanan dari kepala bayi semasa buruh yang sangat panjang dan sukar, atau alat pembedahan mungkin mencederakan pundi kencing semasa pembedahan pelvik.

Pundi kencing lebih cenderung untuk mengalami kecederaan traumatik apabila ia penuh daripada kosong atau hampir. Contohnya, jika seseorang dalam kemalangan kereta semasa memakai tali pinggang keledar, tali pinggang tempat duduk boleh memakai daya ke kawasan panggul. Sekiranya seseorang mempunyai pundi kencing sepenuhnya pada masa itu, dia lebih cenderung untuk mengekalkan kecederaan pundi kencing daripada dia jika dia mengosongkan pundi kencingnya sebelum masuk ke dalam kereta. Selain pundi kencing yang penuh, usia boleh mempengaruhi kelemahan pada trauma pundi kencing. Kanak-kanak lebih cenderung untuk mengalami kecederaan pundi kencing akibat daya tumpul kerana tulang pelvik mereka belum selesai membangun dan memberikan perlindungan yang kurang untuk pundi kencing.

Gejala trauma pundi kencing termasuk sakit, terutamanya di bawah pusar, dan darah di dalam air kencing. Dalam sesetengah kes, lubang besar berkembang dalam pundi kencing, dan air kencing seseorang mengalir ke dalam perutnya. Apabila ini berlaku, dia tidak boleh membuang air kecil, yang merupakan satu lagi gejala. Di samping itu, gejala mungkin termasuk aliran air kencing yang lebih ringan, sakit ketika membuang air kencing, dan sakit di bahagian belakang.

Rawatan untuk trauma pundi kencing biasanya bergantung pada jenis kecederaan dan tahapnya. Dalam banyak kes, kecederaan ini memerlukan rawatan pembedahan. Kadang-kadang, bagaimanapun, doktor meletakkan kateter di tempat untuk mengalirkan air kencing atau membenarkan pembekuan lulus ketika pundi kencing menyembuhkan dengan sendirinya.