apakah titisan iv?

Ubat intravena, atau IV, adalah rawatan yang biasanya terdiri daripada penggantian cecair, penyerapan darah atau pengambilan ubat melalui suntikan ke dalam urat pesakit. Peralatan perubatan biasanya diperlukan untuk titisan IV termasuk beg, tiang dan kateter IV. Jarum dan jarum suntikan adalah sebahagian daripada peralatan yang diperlukan juga. Drip intravena yang diberikan secara berterusan biasanya dilihat pada pesakit yang sakit atau koma, walaupun ini tidak selalu berlaku.

Garis periferal IV kadang-kadang digunakan dalam titisan IV dan akan diberikan terus ke dalam vena periferal. Dalam kes sedemikian, peralatan yang mungkin digunakan akan menjadi kateter pendek. Tenggelam IV garis IV periferi perlu disuntik ke dalam vena yang biasanya terletak pada mana-mana anggota badan, tetapi tidak terus ke dalam bahagian dada atau perut, melainkan jika ia adalah kecemasan perubatan yang buruk. Kateter disambungkan kepada jarum suntikan dan diamankan ke kulit di tapak suntikan. Terdapat risiko jangkitan di tapak suntikan, dan inilah sebabnya mengapa kateter dari satu talian pinggir IV perlu dikeluarkan selepas tempoh masa tertentu.

Satu lagi jenis IV ditadbir oleh apa yang dikenali sebagai garisan IV pusat. Ini biasanya disuntik terus ke dalam urat yang sangat besar. Ubat atau cecair boleh diberikan kepada pesakit yang mungkin tidak bertolak ansur dengan talian periferal akibat hipersensitiviti urat periferal. Garis IV Pusat datang dalam pelbagai bentuk, masing-masing bergantung kepada keperluan pesakit.

Terapi intravena juga digunakan untuk merawat pesakit dengan penyakit seperti kanser. Kemoterapi adalah bentuk rawatan standard dan biasanya ditadbir melalui intravena. Prosedur ini biasanya dilakukan dalam sesi mingguan kerana dosis tinggi ubat-ubatan yang menghancurkan kanser disuntik ke dalam tubuh pesakit.

Apabila pesakit kehilangan darah berlebihan, titisan intravena biasanya diperlukan. Tindakan ini akan melibatkan unit infus darah terus ke dalam urat pesakit. Dalam banyak kes, ini boleh menjadi prosedur menyelamatkan nyawa. Transfusi darah yang diberikan melalui titisan intravena biasanya dilakukan semasa prosedur pembedahan.

Terdapat beberapa sebab pesakit mungkin memerlukan titisan intravena. Alasan yang sama adalah untuk menggantikan cecair yang hilang yang sebaliknya tidak boleh dimakan secara lisan. Pesakit yang menderita dehidrasi kerana muntah yang berlebihan mungkin tidak dapat menahan cecair yang diambil oleh mulut. Pesakit boleh dengan cepat menjadi kering kerana kehilangan cecair badan, serta natrium, magnesium dan kalium. Dalam kes sedemikian, cecair yang terdiri daripada larutan elektrolit ditadbir dan diisi semula melalui vena melalui titisan IV.

Pesakit yang terlalu sakit untuk mengambil nutrien secara lisan untuk pelbagai sebab perubatan perlu diberi intravena. Satu titisan IV yang membekalkan semua nutrien yang diperlukan untuk hidup biasanya digunakan. Ini kadang-kadang dikenali sebagai makanan IV. Banyak bayi yang baru dilahirkan di unit rawatan intensif neonatal (NICU) dikehendaki menerima kemasukan sedemikian untuk mengekalkan kehidupan mereka.