apakah terapi kalium iv?

Terapi kalium intravena (IV) adalah rawatan untuk hipokalemia yang teruk, iaitu apabila pesakit mempunyai paras kalium yang rendah di dalam darah. Kerana pentadbiran kalium intravena berpotensi menjadi berbahaya bagi pesakit, rawatan ini hanya disyorkan apabila ia secara jelas menunjukkan secara klinikal dan terdapat beberapa perlindungan yang digunakan untuk mengurangkan risiko kepada pesakit. Biasanya, kalium IV disediakan dalam keadaan hospital, sering kali unit penjagaan intensif, dan pesakit dipantau dengan teliti untuk sebarang tanda-tanda komplikasi.

Potassium memainkan peranan penting dalam beberapa fungsi fisiologi, termasuk komunikasi antara saraf dan peraturan degupan jantung. Ramai orang mendapat kalium yang mencukupi dari diet mereka. Jika seseorang tidak makan makanan yang seimbang, mengambil ubat yang mengganggu penyerapan atau pengekalan kalium, atau menyatakan kalium pada kadar lebih cepat daripada yang sedang dimakan, dia boleh mengalami hipokalemia. Dalam peringkat ringan, pesakit mungkin mempunyai gejala yang terhad. Kerana kekurangan kalium berterusan, pesakit boleh membina masalah buah pinggang, lumpuh otot, dan aritmia jantung.

Kalium yang rendah boleh didiagnosis dengan ujian darah untuk memeriksa tahap mineral ini di dalam pesakit. Bagi kes ringan hingga sederhana, suplemen lisan boleh disyorkan. Setelah pesakit stabil, rawatan penyebab asas dapat bermula. Dalam kes yang teruk atau kes di mana pesakit tidak boleh bertolak ansur dengan ubat oral, terapi kalium IV mungkin disyorkan.

Risiko dengan kalium IV adalah bahawa tubuh tidak dapat memproses mineral ini dengan baik dalam jumlah yang banyak. Sekiranya darah dibanjiri dengan bolus kalium, terdapat risiko yang dapat menghentikan jantung. Sebenarnya, kalium klorida digunakan dalam hukuman mati, yang menggambarkan betapa mematikannya boleh dalam dos yang lebih besar. Apabila kalium IV ditadbir, ia dicairkan dan dipasang pada pam infusi untuk mengawal selia dengan cepat memasuki badan. Pesakit juga dipantau untuk tanda-tanda kesusahan seperti aritmia atau sakit dada.

Banyak hospital mempunyai dasar-dasar khusus mengenai pentadbiran kalium IV yang harus diikuti oleh orang apabila memberi rawatan ini. Dasar-dasar ini direka untuk mengurangkan risiko kesilapan ubat dan memastikan pesakit selamat. Oleh kerana terapi sering dikendalikan oleh seorang jururawat, jururawat dijangka akan akrab dengan dasar itu dan jika mereka menerima pesanan yang bertentangan dengan dasar atau kelihatannya berbahaya, jururawat boleh mempersoalkan perintah dan meminta penjelasan. Bertindak sebagai pendukung untuk pesakit, jururawat boleh menolak untuk mematuhi pesanan yang akan membahayakan pesakit sehingga pesanan ditulis semula.