apakah terapi adjunctive?

Adjunct boleh bermaksud untuk “bergabung bersama” atau “menggabungkan,” dan terapi adjunctive adalah terapi tambahan atau kedua yang digabungkan dengan rawatan utama yang meningkatkan keberkesanan dalam merawat keadaan. Pengamal perubatan menggunakan terapi ini dengan kerap untuk mendapatkan kadar penyembuhan yang lebih baik atau tindak balas yang lebih cepat terhadap rawatan primer. Ia boleh mengambil banyak bentuk yang berbeza. Beberapa terapi tambahan melibatkan penggunaan lebih dari satu ubat untuk merawat sesuatu. Masa-masa lain, beberapa strategi atau jenis rawatan atau rawatan yang berbeza digunakan secara serentak.

Ketika datang ke terapi adjunctive, ada banyak contoh yang tersedia. Sering kali, orang akan menjadi ubat asma primer yang tidak sepenuhnya mengawal gejala mereka. Dalam keadaan ini, doktor boleh mempertimbangkan untuk menetapkan ubat kedua untuk gejala rawatan yang lebih baik, seperti menggabungkan penggunaan inhaler bertindak pantas dengan alat sedut steroid. Beberapa syarikat bahkan menggabungkan dua ubat-ubatan dalam inhaler tunggal yang telah terbukti menjadi lebih berkesan bersama daripada bersendirian.

Dalam keadaan tertentu, ubat kedua tidak merawat keadaan utama tetapi sebenarnya menjadikan ubat pertama berfungsi dengan lebih berkesan. Sesetengah antibiotik bekerja dengan cara ini dan jangkitan yang tahan boleh dirawat dengan dua jenis antibiotik sekaligus, masing-masing menyumbang kepada kecekapan yang lain. Beberapa ubat menstabilkan mood berfungsi dengan cara yang sama, di mana penggunaan kedua sebagai terapi gabungan sebenarnya meningkatkan keberkesanan yang pertama, mungkin meningkatkan tahap kepekatan darahnya atau menjadikannya lebih mudah diserap.

Cara lain di mana terapi kombinasi ubat boleh digunakan adalah untuk mengurangkan kesan sampingan terapi utama. Sesetengah ubat menyebabkan kesan sampingan yang tidak selesa atau berbahaya. Dengan mentadbir agen lain, doktor mungkin dapat mengurangkan masalah ini.

Terdapat banyak kali apabila seseorang memerlukan lebih daripada satu jenis terapi untuk merawat keadaan. Mangsa strok memerlukan penjagaan utama rawatan perubatan dan kewaspadaan, tetapi jika kerosakan otak telah berlaku, terapi adjunctive dalam bentuk lain perlu bermula tidak lama selepas stroke. Terapi ucapan, pekerjaan, atau fizikal boleh menjadi tambahan kepada penjagaan perubatan primer, dan peranannya adalah untuk membantu menyediakan penyembuhan yang lebih besar dan peluang untuk memulihkan fungsi. Ramai orang yang telah cedera mempunyai beberapa bentuk terapi fizikal sebagai tambahan kepada penjagaan yang diterima oleh doktor.

Terapi adjunctive juga sangat biasa dalam merawat sebarang penyakit mental. Selain rawatan dadah, yang dapat membantu mengurangkan gejala, psikoterapi sering digunakan. Malah, ia telah berulang kali menunjukkan bahawa orang yang mempunyai penyakit mental yang serius mendapat manfaat terbaik oleh model yang termasuk kedua-dua ubat dan psikoterapi. Terdapat kemungkinan yang lebih besar dari orang yang mencapai pemulihan dan kekal stabil.

Banyak contoh lain yang ada terapi adjunctive. Pesakit kanser mungkin menjalani pembedahan, kemoterapi dan rawatan radiasi. Pesakit kencing manis boleh mendapat kaunseling pemakanan. Orang yang mempunyai masalah penglihatan mungkin mendapat kacamata dan melakukan senaman mata. Contoh-contoh sedemikian adalah hanya sedikit dari banyak cara ubat menggabungkan terapi untuk penjagaan yang lebih baik.