apakah tahap gula darah puasa?

Tahap gula darah puasa adalah ukuran gula dalam darah individu yang tidak makan atau minum apa-apa sekurang-kurangnya lapan jam sebelum menjalani ujian gula darah puasa. Ujian ini biasanya diminta oleh doktor untuk menilai pesakit yang mempunyai gejala diabetes. Diabetes adalah keadaan perubatan yang kebanyakannya dicirikan oleh peningkatan gula dalam darah. Gejala-gejalanya termasuk peningkatan kekerapan kencing, kelaparan yang berterusan, dan dahaga yang berlebihan. Ujian gula darah puasa juga sering dilakukan untuk memantau pesakit diabetes.

Kadar gula darah puasa yang diharapkan untuk individu yang sihat biasanya antara 70 miligram per desiliter (mg / dL) dan 99 mg / dL. Walau bagaimanapun, nilai mungkin kadang-kadang berbeza mengikut makmal yang menjalankan ujian. Ujian tunggal menunjukkan paras gula darah puasa yang tinggi biasanya tidak mencukupi untuk membuat diagnosis diabetes. Pakar selalunya mendiagnosis diagnosis mereka pada dua atau lebih hasil paras gula darah yang tidak normal.

Ujian untuk tahap gula dalam darah umumnya dilakukan dengan mengumpul sampel darah dari vena pesakit. Kesakitan dan sedikit sakit dari tusuk jarum mungkin berpengalaman. Sampel kemudian diproses di makmal untuk menentukan tahap gula darah puasa pesakit.

Keputusan dari 100 mg / dL sehingga 125 mg / dL sering didiagnosis sebagai prediabetes, keadaan di mana paras gula darah puasa meningkat, tetapi belum dipertimbangkan diabetes. Pesakit dengan tahap gula dalam darah ini sering digalakkan untuk mengkaji tabiat gaya hidup mereka dan membuat perubahan untuk mencegah atau menangguhkan perkembangan diabetes. Perubahan gaya hidup ini termasuk pemakanan yang sihat, mendapat latihan yang cukup, dan kehilangan berat badan.

Sekiranya ujian darah pesakit menunjukkan keputusan yang melebihi 125 mg / dl pada dua atau lebih kali, ia sering merupakan petunjuk diabetes. Selain penyakit kencing manis, penyakit lain yang dapat meningkatkan kadar gula darah puasa termasuk gangguan buah pinggang jangka panjang, keradangan dan kanser pankreas, dan hipertiroidisme. Hyperthyroidism adalah pelepasan hormon tiroid yang berlebihan disebabkan aktiviti kelenjar tiroid yang tidak normal. Dadah seperti pil kontraseptif oral, antidepresan, dan kortikosteroid juga boleh menjejaskan peningkatan.

Pengurangan kadar gula darah yang rendah atau rendah, di bawah 70 mg / dL, juga boleh dilihat pada pesakit diabetes. Ini biasanya dikenali sebagai hypoglycemia. Gejala hipoglikemia biasa berpeluh, kelaparan sengit, berdenyut jantung yang cepat, dan kelemahan. Apabila tahap gula darah menjadi sangat rendah, pesakit mungkin menjadi keliru, kehilangan kesedaran, atau luput menjadi koma.