apakah suntikan intravena?

Intravena adalah istilah yang bermaksud dalam urat. Suntikan adalah sesuatu yang diperkenalkan kepada sesuatu yang lain. Suntikan intravena ialah pengenalan bahan ke dalam urat menggunakan jarum. Ini mungkin perlu bagi sebab-sebab perubatan. Ia juga boleh dilakukan untuk tujuan haram.

Suntikan boleh melibatkan satu atau lebih dos tunggal bahan yang diberikan melalui jarum. Bahan yang akan ditadbir biasanya disimpan dalam picagari, yang dilampirkan pada jarum. Sebaik sahaja jarum dimasukkan ke dalam vena, bahagian yang dibangkitkan jarum suntikan mungkin tertekan, memaksa bahan ke dalam urat.

Memberi suntikan intravena boleh menjadi cara terapi dalam beberapa kes perubatan lain. Kadang-kala, seperti dalam kes-kes dehidrasi, seseorang diberikan cecair secara intravena sepanjang tempoh yang panjang, yang boleh berjam-jam atau hari. Daripada jarum suntik, bahan yang akan disuntik sering disimpan dalam beg yang digantung di atas pesakit. Bahan tersebut mengalir melalui tiub ke jarum. Graviti adalah daya yang biasanya digunakan untuk membuat ini mungkin. Aliran umumnya dikawal oleh klip yang boleh disambungkan ke tiub yang berjalan ke jarum.

Melakukan ini adalah satu cara untuk menggantikan cecair dengan pantas keperluan badan. Kaedah rawatan ini boleh dirujuk sebagai titisan atau IV. Transfusi darah dan pemberian intravena juga boleh ditadbir dengan cara ini.

Terdapat komplikasi yang mungkin berlaku semasa suntikan intravena. Embolisme udara adalah salah satu daripadanya. Ini berlaku apabila sejumlah besar udara memasuki aliran darah. Ini boleh menjejaskan aliran darah. Penyusupan boleh berlaku jika jarum menembusi dinding vena. Dalam kes ini, bahan yang disuntik mungkin mula berkumpul di ruang di sekeliling urat. Komplikasi sedemikian perlu ditangani segera.

Kadang-kadang suntikan intravena berlaku di luar persekitaran perubatan. Ini sering berlaku di kalangan pengguna dadah haram seperti heroin atau amphetamine. Mengambil ubat dengan cara ini boleh menghasilkan tinggi segera. Ini kerana bahan haram diperkenalkan terus ke aliran darah. Kaedah lain penggunaan dadah mungkin lebih perlahan kerana bahan tersebut perlu dilawati.

Suntikan intravena bahan haram sering boleh menyebabkan lebih banyak masalah daripada ketagihan. Kesan ringan mungkin parut yang disebabkan oleh tindak balas berulang sesuatu kawasan. Parut ini sering dirujuk sebagai trek. Vena juga boleh rosak dengan cara yang mengganggu aliran darah yang betul. Selain itu, ramai pengguna yang berkongsi jarum mengatasi penyakit serius seperti hepatitis dan AIDS.