Apakah serangan pundi hempedu?

Serangan pundi hempedu ditakrifkan sebagai satu episod di mana pundi hempedu yang berfungsi dengan betul menghasilkan banyak kesakitan, loya, dan pening. Dalam banyak kes, serangan pundi hempedu akan menunjukkan tanda-tanda gejala yang sangat mirip dengan serangan jantung. Kerana kesamaan ini, sangat penting untuk mendapatkan rawatan perubatan dengan segera, jadi seorang profesional kesihatan dapat menentukan jika rasa sakit dan ketidakselesaan adalah hasil dari masalah dengan jantung atau titik ke arah beberapa jenis masalah pundi hempedu.

Serangan pundi hempedu boleh dikaitkan dengan kehadiran batu empedu. Batu empedu mungkin terdiri daripada unsur-unsur seperti kolesterol berlebih, kalsium, atau unsur hempedu lain yang melalui pundi hempedu. Batu-batu itu tidak seperti batu-batu ginjal kerana mereka biasanya kecil, tajam dan boleh menyebabkan banyak ketidakselesaan jika tidak dirawat.

Terdapat beberapa gejala yang berkaitan dengan masalah pundi hempedu. Serangan mungkin agak ringan atau sangat menyakitkan. Serangan sering terjadi selepas memakan makanan dan boleh menyebabkan banyak kesakitan di dalam perut. Mungkin ada rasa sakit atau rasa kelembutan di bawah sangkar tulang rusuk, rasa penuh kepenuhan yang disertai dengan masalah pencernaan, dan juga banyak pembongkaran yang nampaknya tidak memberikan kelegaan.

Dalam keadaan yang teruk, serangan pundi hempedu mungkin juga melibatkan regurgitasi ke titik pendarahan kering, rasa sakit keseluruhan yang bergerak di sepanjang sisi kanan badan dan sehingga bilah bahu, dan juga masalah pernafasan. Bergantung pada keadaan, serangan itu mungkin bertahan tidak lebih daripada lima belas minit, walaupun kemungkinan serangan dapat bertahan selama beberapa jam jika tidak dirawat.

Terdapat beberapa cara untuk meminimumkan potensi serangan apabila individu mempunyai sejarah masalah pundi hempedu. Mengurangkan pemakanan makanan dengan kandungan asid yang tinggi, seperti jus oren, akan sering membantu meringankan sakit perut dan gejala lain yang berkaitan dengan penyakit hempedu. Memilih untuk mengambil kurang roti telah membantu untuk sesetengah orang, sementara mengehadkan bahagian-bahagian pada makanan juga boleh membuat perbezaan. Mengelakkan produk tenusu kadang-kadang membantu apabila menghalang serangan.

Mujurlah, ada cara untuk merawat serangan hempedu secara berkesan. Ubat preskripsi boleh membantu meringankan kesakitan serta meminimumkan gejala. Pengamal ubat alternatif sering menunjukkan penggunaan herba seperti alfalfa untuk membantu meringankan kesakitan dan ketidakselesaan. Dalam situasi di mana serangan-serangan itu teruk, mungkin diperlukan pembedahan untuk membuang batu karang dan mungkin pundi hempedu itu sendiri. Pembuangan pundi hempedu biasanya hanya satu pilihan apabila kaedah lain tidak lagi berkesan.