Apakah semburan hidung propionat fluticasone?

Semburan hidung propionat fluticasone, yang juga dijual di bawah jenama Flonase®, adalah ubat kortikosteroid yang berguna, seperti namanya, datang dalam bentuk semburan hidung. Selalunya, ubat ini ditetapkan untuk kegunaan harian dalam rawatan rhinitis alergi. Dalam erti kata lain, ia cenderung digunakan untuk merawat alahan hidung.

Ubat-ubatan seperti semburan hidung propionat fluticasone cenderung untuk berfungsi dengan baik apabila digunakan seperti yang diarahkan. Ini bermakna squirting ubat sekali atau dua kali sehari ke dalam setiap lubang hidung. Kortikosteroid yang digunakan dalam Flonase & reg: tidak bertindak cepat decongestants. Sebaliknya, mereka bekerja di bahagian hidung dengan mengurangkan keradangan.

Pengurangan tisu yang meradang menciptakan manfaat melindungi hidung apabila bersentuhan dengan alergen, dan sering dapat mencegah alahan hidung sepenuhnya jika penggunaan adalah konsisten. Ubat ini tidak berfungsi dengan baik apabila digunakan sekali atau dua kali dengan harapan ia akan menghentikan serangan alahan atau serangan bersin, dan dengan cepat mengakhiri alergi, antihistamin biasanya disyorkan. Dengan ubat-ubatan seperti penggunaan jangka panjang Flonase® menghasilkan kesan perlindungan kumulatif yang boleh membantu mencegah gejala alahan.

Menggunakan ubat seperti semburan hidung jenis ini lebih baik kepada sesetengah orang kerana ia tidak diambil secara sistematik. Sebaliknya, ia sebahagian besarnya memberi kesan kepada saluran hidung dan dengan demikian tapak tertentu. Sesetengah orang lebih suka kaedah ini menangani alahan untuk mengambil antihistamin atau ubat-ubatan lain secara lisan yang boleh menyebabkan rasa mengantuk atau pelbagai kesan sampingan yang tidak menyenangkan. Sebaliknya, Flonase® mungkin tidak berkesan sepenuhnya dalam mengurangkan alahan jika ada gejala bukan hidung lain. Semburan hidung tidak boleh membantu mata kering, merah atau gatal, sebagai contoh, dan ubat yang merawat gejala-gejala ini serta gejala hidung boleh lebih sesuai.

Seperti semua ubat, terdapat kedua-dua risiko dan faedah menggunakan semburan hidung. Ia boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan yang sangat biasa yang ditetapkan sebagai antibiotik, termasuk eritromisin dan ubat-ubatan yang diberikan secara lisan untuk merawat jangkitan kulat. Ia juga boleh menjejaskan banyak perencat protease, yang merupakan ubat yang sering menjadi sebahagian daripada koktel HIV / AIDS. Mempunyai HIV, jangkitan kulat, kecederaan baru pada hidung, atau herpes luka di hidung perlu dibincangkan dengan doktor terlebih dahulu, dan wanita hamil dan menyusukan yang sama juga harus berbincang dengan pakar perubatan berisiko berbanding manfaat semburan semburan hidung propionat fluticasone.

Kesan sampingan pelbagai Flonase®. Kesan sampingan yang paling umum, yang berlaku di lebih daripada 15% orang, adalah sakit kepala. Orang lain mencatatkan tekak yang menggaru atau sakit, dan lima peratus orang melaporkan hidung. Beberapa orang juga muntah apabila menggunakan ubat tersebut atau mereka mungkin mengalami sensasi yang terbakar di hidung. Kecuali sakit kepala, kebanyakan kesan sampingan yang berpotensi berlaku dalam kurang daripada 10% pengguna, dan mungkin hilang dengan penggunaan. Sekiranya mereka berlanjutan, orang mungkin ingin beralih ke ubat yang berbeza.

Flonase® adalah salah satu daripada beberapa pilihan semburan hidung yang terdapat dalam bentuk preskripsi. Ini harus dibezakan dari banyak dekongestan penyembur hidung over-the-counter yang tidak selamat untuk kegunaan jangka panjang, dan kadang-kadang disalahgunakan. Terdapat kemungkinan kurang penyalahgunaan ini dengan kortikosteroid hidung, walaupun jelas orang perlu mematuhi arahan untuk pentadbiran yang teliti ubat ini. Botol dicipta supaya jumlah semburan yang sama dikeluarkan setiap kali, dengan syarat mekanisme pam itu bersih, yang memastikan jumlah dos yang sama.