apakah satu sendi tibiofibular?

Satu sendi tibiofibular adalah salah satu daripada dua artikulasi antara tibia dan fibula, kedua tulang di kaki bawah antara lutut dan buku lali. Kedua-dua tulang ini bertemu di titik paling atas mereka di bawah sendi tibiofemoral atau lutut dan pada titik kemunculan mereka tepat di atas sendi ikatan atau pergelangan kaki. Artikulasi atas dikenali sebagai sendi tibiofibular yang unggul, atau lebih tinggi dari kedua-duanya, dan artikulasi yang lebih rendah dikenali sebagai sendi tibiofibular yang rendah, atau yang lebih rendah daripada kedua-duanya. Kedua-dua membolehkan pergerakan yang sangat kecil antara kedua-dua tulang.

Artikulasi tibiofibular yang unggul adalah sendi sinovial yang dikenali sebagai sendi sendi atau pesawat, yang bermaksud bahawa ia membolehkan pergerakan geser sedikit antara kedua tulang. Ini membenarkan putaran bawah kaki yang lebih rendah di bawah lutut, sedangkan sendi tibiofemoral hanya membolehkan pergerakan engsel, atau melengkung dan memanjangkan sendi lutut. Ia terletak di mana condyle lateral tibia, yang paling luar dari kedua-dua protrusions tulang bulat di bahagian atas tulang, memenuhi permukaan medial atau paling dalam kepala fibula. Kedua-dua permukaan bujur rata, disertai dengan kapsul artikular yang mengandungi cecair sinovial, meluncur sedikit terhadap satu sama lain semasa pergerakan putaran. Sendi tibifibular ini juga disatukan oleh anterior dan posterior, atau depan dan belakang, ligamen.

Di hujung bawah kedua-dua tulang adalah sendi tibiofibular yang rendah, yang bukan sendi sinovial tetapi sindesmosis. Sindesmosis adalah sejenis artikulasi di mana dua tulang bersebelahan disertai oleh membran interosseous daripada kapsul synovial. Bersama dengan sendi simfisis, syndesmos diklasifikasikan sebagai sendi amphiarthrosis kerana mereka hanya membenarkan gerakan kecil. Kebanyakan gerakan yang dihasilkan oleh buku lali itu dicapai oleh sendi sinocovial yang sinovial, yang menutup pergelangan kaki, dan di bawah bahawa sendi subtalar, yang menggulung kaki ke dalam dan ke luar. Syndesmosis antara tibia dan fibula, sebaliknya, adalah lebih penting untuk memegang kedua-dua tulang bersama-sama.

Untuk membantu mengekalkan dan menstabilkan struktur sendi yang tegar ini, artikulasi tibiofibular yang lebih rendah disatukan oleh empat ligamen. Ligan tibifibular inferior anterior (AITFL) melintang di hadapan tulang tibia dan fibula; ligament tibifibular posterior yang rendah (PITFL) dan ligamen melintang menghubungkan kedua tulang dari belakang dan ligamen interosseous berjalan di antara permukaan tulang bersebelahan kedua tulang . Kerentuhan ligamen ini memastikan integriti sendi tibiofibular yang rendah dilindungi, tetapi ketegaran ini juga akan menyebabkan mereka terdedah kepada sprains pergelangan kaki yang tinggi, kecederaan ligamen buku lali yang biasa.