Apakah salap antiseptik?

Salap antiseptik adalah ubat yang membantu mencegah jangkitan atau mungkin melawan mereka, dan disediakan dalam asas minyak. Salap istilah sering digunakan lebih longgar, dan mungkin untuk mencari krim atau penyelesaian cecair yang dilabel sebagai salap. Antiseptik bermaksud jangkitan-jangkitan, dan istilah umum dengan subtipe. Salap antibakteria mungkin bukan sahaja menghalang tetapi juga membantu menyembuhkan jangkitan kulit yang berterusan. Secara amnya, jika antiseptik digunakan, ia bermaksud agen pembunuh kuman boleh memusnahkan bakteria permukaan, seperti pada kulit, tetapi tidak dapat menyembuhkan jangkitan.

Terdapat banyak jenis salap antiseptik yang banyak terdapat di atas persediaan kaunter. Sejumlah mereka termasuk pembunuh kuman tradisional seperti alkohol, hidrogen peroksida atau hazel penyihir. Salad kedai ubat kebanyakan purata mempunyai ini sebagai bahan utama. Produk lain seperti iodin atau povidone-iodin (betadine) juga tersedia. Orang juga boleh mendapatkan persiapan penyembuhan antiseptik berasaskan semula jadi, termasuk bahan-bahan seperti madu manuka, minyak pokok teh atau bahan-bahan lain.

Mereka yang mencari salap antibakteria secara khusus sering mencari produk seperti salapan antibiotik tiga kali ganda. Ini boleh mengandungi bahan-bahan yang melawan bakteria, yang mungkin merawat jangkitan kecil. Bahan-bahan antibakteria yang paling biasa adalah neomycin, bacitracin dan polymyxin. Kadang-kadang salep dijual yang hanya mempunyai satu antibiotik, dan persiapan antibiotik yang lebih kuat boleh didapati dengan preskripsi.

Adalah penting untuk mengetahui bila sesuai untuk menggunakan salap antiseptik. Selalunya, orang akan menggunakannya selepas menerima potongan kecil, luka bakar kecil, gigitan serangga, atau potongan. Salap boleh terus digunakan semula selama beberapa hari, dan sebahagian daripadanya mempunyai sifat tambahan yang menjadikannya berguna, seperti bertindak sebagai sakit kecil atau kelegaan gatal. Kadang-kadang, salap antibakteria digunakan untuk masa yang lebih lama di bawah bimbingan seorang doktor.

Salap antiseptik tidak sesuai dalam semua keadaan sehinggalah panduan doktor dicari. Gigitan haiwan, potongan besar, potongan yang tidak akan berhenti berdarah, gigitan serangga yang menyebabkan reaksi alergi, atau luka bakar yang mungkin memerlukan rawatan perubatan terlebih dahulu. Ia juga tidak sesuai untuk menggunakan antiseptik jika jangkitan sudah berlaku. Jangkitan kulit dengan mudah boleh menjadi jangkitan darah, dan juga salap antibakteria mungkin tidak mencukupi dengan betul. Tanda-tanda pemanasan luka, nanah, luka yang terus dibuka, garis merah dari luka, kelenjar limfa yang bengkak, demam, atau gejala flulik memerlukan perhatian perubatan.

Dalam keadaan yang terbaik, penggunaan salap antiseptik berlaku untuk segera menangani kecederaan kecil yang semua orang menjadi subjek. Penggunaan hospital mungkin lebih luas, produk seperti betadine secara rutin digunakan sebelum pembedahan untuk membunuh bakteria permukaan dan mencegah jangkitan luka. Kebanyakan pakar kesihatan menyarankan orang mempunyai satu atau lebih salep ini di tangan, tetapi mereka menggunakannya dengan sewajarnya dan meminta bantuan perubatan segera apabila kecederaan tidak kecil.