Apakah rawatan lebam tulang biasa?

Satu lebam tulang adalah kecederaan yang berlaku apabila satu tulang mengompres terhadap yang lain. Hasilnya adalah lebam yang menyakitkan pada bahagian luar tulang yang dapat menghambat gaya hidup seseorang. Satu rawatan lebam tulang biasa terdiri daripada urut ais, rehat, dan pentadbiran ubat sakit. Seperti banyak lebam lain, lebam tulang akan sembuh jika diberi masa yang mencukupi. Latihan tertentu juga diperlukan sebagai sebahagian daripada merawat lebam tulang untuk mengembalikan pesakit ke aktiviti normalnya.

Lebam tulang boleh terjadi apabila seseorang mengalami trauma. Kadang-kadang, dua tulang akan menolak satu sama lain, mengakibatkan kerosakan pada penutup luar tulang. Kerosakan itu boleh menyebabkan bendalir meresap ke kawasan sekitarnya dan boleh mengakibatkan lebam tulang. Banyak kali, lebam tulang disertai oleh rasa sakit, bengkak, dan perubahan kulit. Tulang-tulang yang sering terlibat dalam fenomena ini adalah tibia dan femur, dan biasanya femur yang memperoleh pemupukan

Salah satu langkah pertama untuk rawatan lebam tulang biasa ialah mengurut kawasan dengan ais. Ia biasanya disyorkan bahawa urut ais diberikan sekitar lima minit sehari untuk beberapa kali pada hari itu. Rawatan sejuk berfungsi untuk mengatasi aliran darah dan membantu mengurangkan bengkak dan sakit. Selain itu, ia juga membantu mempromosikan penyembuhan di kawasan tersebut. Walaupun urut ais disyorkan untuk diberikan beberapa kali sehari, ia tidak boleh digunakan selama lebih daripada lima minit pada satu masa.

Langkah kedua dalam rawatan lebam tulang biasa hanyalah untuk berehat. Bekerja tulang yang rosak boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan dan memperlahankan proses penyembuhan. Ini mungkin benar apabila bercakap mengenai lebam tulang yang berlaku di sendi lutut. Menghidupkan tubuh dapat membantu seseorang untuk menyembuhkan dengan lebih cepat dan kembali ke aktivitasnya lebih cepat. Ubat sihat juga boleh digunakan untuk membantu mengurangkan kesakitan.

Adalah disyorkan bahawa seseorang melawat doktor walaupun dia fikir dia mempunyai tulang lebam. Sesetengah kecederaan mungkin mempunyai gejala yang sama seperti lebam tulang tetapi mungkin berbeza sama sekali. Seorang doktor boleh mengesyorkan pencitraan resonans magnetik (MRI) untuk mendiagnosis kecederaan dengan betul sebelum mencadangkan rawatan lanjut. Ia juga perlu bagi seseorang untuk menjalani latihan khas sebagai sebahagian daripada rawatan jerawat tulangnya untuk mendapatkan semula gerakan asal badan. Dengan cara itu, dia dapat kembali ke kegiatannya dengan lebih normal.