apakah rawatan konservatif?

Rawatan konservatif dapat dilihat sebagai pendekatan yang kurang agresif untuk merawat keadaan, dan ia sering berbeza dengan pendekatan “agresif”, yang pada mulanya mungkin lebih membahayakan risiko. Doktor mengambil pelbagai pendekatan terhadap penyakit dan mereka mungkin lebih memilih pendekatan yang konservatif atau agresif secara amnya, atau mereka mungkin menilai potensi untuk menyembuhkan dalam setiap kes individu dan menentukan jalan hasil yang paling baik. Perkara ini boleh menjadi sedikit mengelirukan untuk pesakit, sering menyumbang perbezaan pendapat pesakit boleh mendapatkan apabila mereka mendapatkan nasihat daripada lebih dari satu doktor. Ia tidak mudah bagi pesakit untuk menentukan rawatan terbaik kerana dia mungkin mendengar dari doktor dengan pendekatan asas yang berbeza.

Apabila orang mendengar rawatan konservatif dibincangkan, mereka mungkin secara automatik memikirkan pembedahan secara perubatan. Bukan pakar bedah boleh memihak kepada pendekatan konservatif yang bukan pembedahan. Begitu juga, pakar bedah lebih cenderung untuk mengesyorkan ubat pembedahan. Dalam mana-mana kes individu, terdapat hujah yang kuat untuk kedua-dua sudut pandangan, atau kadang-kadang tidak ada kaitan bahawa satu kaedah lebih baik daripada yang lain. Sesetengah perkara tidak boleh ditangani melalui pembedahan, dan lain-lain perkara tidak boleh diperbaiki dengan hanya rawatan perubatan. Sebaliknya, terdapat begitu banyak bidang di mana kaedah perubatan atau pembedaan bertentangan antara satu sama lain, dan sebahagiannya mempunyai hasil hampir sama bermanfaat.

Satu perkara yang biasanya boleh dikatakan mengenai pendekatan konservatif adalah kurangnya gangguan kepada badan. Pembedahan, walaupun ia boleh menjadi kuratif, mengganggu. Ia mempunyai risiko yang besar pendarahan, jangkitan, dan komplikasi daripada anestesia. Sekiranya doktor memihak kepada pendekatan rawatan konservatif melihat dia dapat mencapai keputusan yang bermanfaat dengan mentadbirkan ubat, terapi, atau rawatan tanpa rawatan, dia mungkin akan memihak kepadanya. Kadangkala, kadang-kadang rawatan konservatif mengambil masa yang lebih lama, tidak berkesan, dan pembedahan cenderung untuk menonjolkan kelebihan sama ada bekerja atau tidak. Ini adalah pelaburan risiko yang lebih tinggi dengan peluang pembayaran yang lebih besar.

Ini tidak bermakna bahawa rawatan konservatif tidak mempunyai risiko. Masa rawatan yang lebih lama, ketidakcekapan, dan komplikasi yang berpotensi dari campur tangan bukan pembedahan boleh menjadi terlalu tinggi. Ia agak mustahil apabila seorang doktor terlalu konservatif bahawa kerosakan selanjutnya terhadap tubuh boleh menjejaskan kesihatan atau kelangsungan masa depan. Konservatif tidak selalunya bermaksud “perlahan-lahan tapi pasti,” dan kadang-kadang bermaksud bahawa orang menunggu dengan kesinambungan kesinambungan gejala mereka untuk rawatan untuk bekerja, yang mungkin tidak pernah berlaku.

Sesetengah doktor melihatnya sebagai pendekatan pelbagai peringkat. Mereka bermula dengan campur tangan-kurangnya dan meningkatkan skala yang diperlukan untuk tahap pencerobohan yang berkesan dalam memerangi penyakit. Doktor-doktor lain mahu memukul penyakit itu, pada awal diagnosis, buang segala-galanya dan sembuhkannya secepat mungkin. Pendekatan ini boleh menjadi bumerang dan satu contohnya adalah berlebihan antibiotik, yang telah menyebabkan banyak bakteria tahan bakteria antibiotik. Doktor kini perlu mengambil pendekatan yang lebih konservatif apabila menetapkan antibiotik supaya mereka mengurangkan kesan potensi ini.