apakah rangsangan otak?

Rangsangan otak adalah teknik yang melibatkan memperkenalkan arus elektrik ke otak untuk mengganggu fungsi otak. Penyelidik boleh menggunakannya untuk mengkaji cara kerja otak dan meneroka keadaan neurologi dan psikologi tertentu, dan teknik ini juga digunakan dalam rawatan beberapa keadaan perubatan. Walaupun psikosurgi, sebagai pembedahan di otak dengan matlamat menggalakkan perubahan fungsional diketahui, mempunyai beberapa persatuan negatif terima kasih kepada prosedur brutal yang dilakukan pada abad ke-20, rangsangan otak mempunyai beberapa aplikasi yang menjanjikan. Ahli neurologi juga telah mengambil beberapa langkah untuk memastikan pesakit bahawa prosedur tersebut sangat berbeza dari prosedur yang digunakan dalam penjagaan psikiatri pada tahun 1950-an dan 1960-an.

Dalam rangsangan otak yang mendalam, elektrod ditanamkan di dalam otak dan diposisikan untuk menyampaikan arus elektrik ke kawasan sasaran tertentu. Daripada menyebabkan perubahan struktur di dalam otak, elektrod itu bertujuan untuk mengganggu isyarat elektrik, dengan itu menangani keadaan seperti gegaran. Kerana rangsangan otak yang mendalam tidak menyebabkan perubahan yang tetap, prosedur ini sepenuhnya dapat diterbalikkan. Rangsangan magnet transkranial, teknik kurang invasif, melibatkan penggunaan medan magnet di sekeliling tengkorak untuk menghasilkan caj elektrik kecil.

Beberapa gangguan pergerakan seperti gegaran dan penyakit Parkinson kelihatannya mendapat manfaat daripada rangsangan otak, kerana prosedur itu boleh digunakan untuk menghentikan isyarat elektrik yang menyebabkan gegaran dan gegaran. Walaupun teknik ini tidak dapat menyembuhkan penyakit atau menangkap kemajuan isu neurologi yang berkaitan seperti kehilangan ingatan dan kekeliruan, ia dapat mengurangkan gejala fizikal. Kesakitan kronik dan kemurungan juga boleh dirawat dengan rangsangan otak, dengan prosedur yang umumnya disyorkan apabila pilihan rawatan lain gagal.

Kedua-dua otak yang mendalam dan stimulasi magnet transkranial membawa beberapa risiko penting. Dalam kes rangsangan otak yang mendalam, pesakit perlu menjalani pembedahan saraf, yang boleh menjadi sangat berisiko, dan elektrod mungkin tidak diimplan dengan betul, yang boleh membawa kepada pelbagai kesan sampingan. Rangsangan magnet transkranial telah dikaitkan dengan sawan dan sawan di sesetengah pesakit, dan bukti menunjukkan bahawa prosedur ini juga menyebabkan perubahan struktur di otak, yang mungkin mempunyai implikasi berbahaya bagi sesetengah pesakit.

Walaupun asas rangsangan otak telah digunakan sejak tahun 1980-an, prosedur itu sentiasa diperhalusi dan dipelajari. Di sesetengah kawasan, ia dianggap sebagai eksperimen, dan ia hanya boleh didapati untuk pesakit yang sanggup mengambil bahagian dalam kajian penyelidikan dan ujian klinikal. Di kawasan lain, prosedur mungkin lebih umum tersedia untuk pesakit dari kemudahan yang mempunyai ahli bedah saraf yang mahir, walaupun ia boleh menjadi sangat mahal, dan tidak semua syarikat insurans akan bersetuju untuk menutup pembedahan saraf yang mereka lihat sebagai percubaan.