apakah pusat pemulihan?

Pusat pemulihan adalah kemudahan yang bertujuan untuk membantu individu pulih daripada pelbagai penyakit, beberapa fizikal dan lain-lain yang disebabkan oleh penyalahgunaan bahan atau penyakit mental. Sesetengah pusat menawarkan kawasan kediaman, di mana mereka yang dirawat akan bermalam. Yang lain adalah kemudahan pesakit luar. Ramai akan pakar dalam pemulihan fizikal, atau pemulihan penyalahgunaan bahan.

Pusat pemulihan fizikal yang menawarkan perkhidmatan kediaman sering kali berganda sebagai rumah kejururawatan, walaupun bergantung kepada persediaan, pesakit boleh disimpan secara berasingan. Rumah-rumah ini sangat baik bagi mereka yang memerlukan banyak pemulihan fizikal. Seringkali, bagi mereka yang tinggal bersendirian selepas pembedahan, pusat pemulihan mungkin satu-satunya pilihan sehingga mereka dapat kembali semula mobiliti mereka. Hal ini membolehkan mereka memusatkan perhatian pada tugas harian, seperti memasak dan membersihkan sementara mereka dapat bekerja dengan terapi fizikal dan pekerjaan.

Pusat pemulihan ini sering pilihan yang lebih murah daripada suasana hospital. Ia juga menawarkan tahap rawatan perantaraan di antara hospital dan persekitaran rumah. Selanjutnya, terdapat ahli terapi pekerjaan dan fizikal sepenuh masa pada kakitangan. Individu-individu ini akan sering bekerja dengan pesakit setiap hari untuk membantu dalam proses pemulihan. Perhatian harian ini dapat memberikan laluan terpantas untuk pemulihan.

Sering kali, pusat pemulihan yang tidak menawarkan penjagaan kediaman dipanggil klinik pemulihan, walaupun istilah ini kadang-kadang digunakan untuk kemudahan kediaman. Pilihan bukan kediaman ini merupakan pilihan yang ideal bagi mereka yang mempunyai sokongan di rumah, atau yang mampu mengekalkan mobiliti yang cukup untuk mendapatkan sekitar, dan untuk siapa melakukan tugas harian yang sederhana tidak terlalu sukar. Dari segi kos, penjagaan pesakit luar adalah yang paling murah, dan menawarkan pesakit mewah di rumah kebanyakan masa.

Pusat pemulihan penyalahgunaan dadah atau bahan boleh berada dalam kemudahan tertutup yang menawarkan rawatan pesakit luar atau kediaman. Tahap penjagaan sering bergantung kepada individu. Sesetengah mungkin merasakan mereka memerlukan perhatian berterusan bahawa pusat pemulihan kediaman akan ditawarkan. Yang lain hanya perlu muncul untuk sesi kaunseling. Dalam beberapa kes, tahap penjagaan mungkin ditentukan oleh perintah mahkamah.

Mereka yang mendapati mereka memerlukan pemulihan dadah, juga dipanggil pemulihan dadah, boleh tinggal di pusat pemulihan selama berminggu-minggu, atau bahkan bulan. Sering kali, jumlah masa yang diperlukan untuk memecahkan kitaran pergantungan pada ubat. Di samping mempunyai kaunselor dadah ke atas kakitangan, pusat-pusat ini biasanya akan menggunakan doktor perubatan yang dilatih untuk menangani kesan-kesan fizikal dari penarikan diri.