apakah pulpa?

Pulpotomi adalah prosedur pergigian yang menghilangkan beberapa pulpa gigi yang terletak di ruang pulpa. Ia bukan saluran akar, dan pada umumnya tidak menyentuh akar. Walau bagaimanapun, prosedur boleh dilakukan pada pesakit yang memerlukan kanal akar tetapi tidak boleh mendapatkan satu yang dijadualkan selama beberapa minggu; ia mengeluarkan beberapa keradangan menekan pada saraf yang mungkin menyebabkan sakit. Selalunya, pulpotomi ditunjukkan untuk rawatan gigi utama dengan rongga yang mendalam yang mempengaruhi pulpa di atas akarnya.

Apabila kanak-kanak kecil terdedah kepada kerosakan gigi, mereka mungkin akan kehilangan gigi bayi lebih awal daripada yang sepatutnya. Mereka juga boleh merasai tahap ketidakselesaan apabila mereka mengembangkan rongga dalam yang mula menjejaskan saraf di atas akar gigi. Sekiranya ini diabaikan, mereka boleh mula menjejaskan akar gigi, sama ada berupa saluran akar penuh atau mengeluarkan gigi. Pengekstrakan tidak disukai jika gigi dewasa tidak akan berkembang selama beberapa tahun.

Dalam pulpotomi, doktor gigi atau endodontist menggerudi ke gigi dan menghilangkan bahan pemusnah gigi, dan kemudian mengakses ruang pulpa untuk membuang sebarang saraf dan pulpa yang terlibat. Kawasan ini dirawat dengan ubat-ubatan dan mempunyai pembungkusan diletakkan di dalamnya, yang mungkin tetap di tempat. Setelah rawatan di ruang pulpa dan saraf selesai, mahkota biasanya diletakkan di atas gigi untuk mencegah kerosakan yang lebih lanjut, dan untuk melindungi gigi.

Walaupun prosedur ini mungkin berjaya untuk gigi bayi, ia tidak selalu 100% berjaya. Kadangkala kerosakan berlaku di akar dan kanal akar lengkap diperlukan. Doktor gigi dan orang tua mesti menimbang sama ada saluran akar berbaloi atau jika pengekstrakan adalah rawatan yang lebih munasabah.

Walaupun pulpotomi sering dilakukan pada gigi bayi, ia juga digunakan untuk pesakit yang lebih tua. Apabila orang memerlukan saluran akar mereka mungkin berada dalam banyak kesakitan, dan pulpotomy boleh menjadi langkah awal untuk melakukan saluran akar di titik masa depan. Satu kelemahan untuk prosedur ini adalah bahawa ia sering menghilangkan ketidakselesaan gigi, yang mungkin meyakinkan beberapa pesakit bahawa mereka tidak perlu mendapatkan kanal akar. Doktor gigi menasihati bahawa pulpotomies pada gigi dewasa dilihat sebagai langkah interim, bertujuan untuk melegakan kesakitan, tetapi tidak dapat menyelesaikan masalah dengan gigi dewasa. Sekiranya doktor gigi mengesyorkan saluran akar, pesakit perlu mengikuti dan mendapatkannya, atau risiko jangkitan dan kehilangan gigi yang lebih besar.