apakah psikologi yang tidak normal?

Psikologi abnormal adalah cabang psikologi yang berkaitan dengan tingkah laku yang dianggap tidak normal, bersama dengan fenomena psikologi yang belum dijelaskan sepenuhnya, seperti mimpi, keadaan mental yang berubah, dan hipnosis. Tujuan cawangan psikologi ini adalah untuk memahami sebab-sebab utama tingkah laku sedemikian, untuk menentukan bagaimana dan jika tingkah laku harus ditangani, dan untuk membangunkan satu pelan rawatan yang akan membantu pesakit individu. Orang yang mencari bantuan daripada ahli psikologi, kaunselor, dan pakar psikiatri mendapat manfaat daripada kajian mereka tentang psikologi yang tidak normal. Ia juga merupakan subjek yang sangat menarik, bagi mereka yang mempunyai peluang untuk mengambil kursus psikologi yang tidak normal di sekolah.

Takrif “tingkah laku tidak normal” boleh menjadi licin, dan ia telah berubah secara radikal sepanjang sejarah manusia. Gangguan mental dan emosi, tingkah laku maladaptive, dan tingkah laku yang menyebabkan ketidakselesaan yang ketara semua dikaji dalam psikologi yang tidak normal. Pakar psikologi juga telah membangunkan panduan yang komprehensif terhadap keadaan yang telah dikaji. Panduan ini, yang dipanggil Manual Diagnostik dan Statistik, memberikan definisi tepat mengenai keadaan yang tidak normal, bersama dengan kriteria diagnosis dan maklumat mengenai pilihan rawatan.

Pelbagai keadaan telah muncul dan hilang dalam Manual Diagnostik dan Statistik (DSM), menggambarkan sikap perubahan tentang tingkah laku manusia. Pada satu ketika, sebagai contoh, homoseksual dimasukkan ke dalam DSM, di bawah hujah bahawa ia adalah tingkah laku sosial yang maladaptif yang boleh dirawat. Hari ini, hujah ini tidak diterima secara umum dalam komuniti psikologi, dan homoseksual telah diserang dari halaman DSM, manakala banyak kelakuan lain yang berkaitan dengan jantina dan seksualiti telah ditambah.

Orang yang bekerja di bidang psikologi biasanya ingin meningkatkan kesejahteraan emosi bagi orang yang mencari bantuan psikologi. Apabila seseorang pergi ke doktor untuk kemurungan, sebagai contoh, doktor boleh menggunakan DSM untuk mendiagnosis kemurungan, tetapi pesakit juga memerlukan bantuan, yang boleh mengambil pelbagai bentuk, bergantung kepada pendekatan psikolog individu terhadap masalah tersebut. Orang juga boleh mendapatkan rawatan untuk perkara-perkara seperti gangguan kecemasan sosial, gangguan marah, dan pelbagai keadaan lain yang menjejaskan kualiti hidup.

Bidang psikologi abnormal mengakui bahawa terdapat banyak pengaruh terhadap perkembangan psikologi, termasuk faktor keadaan, pengaruh alam sekitar, dan genetik. Matlamat mereka bukan untuk memaksa orang untuk mencapai “normal”, tetapi untuk membantu orang yang berjuang dengan gangguan mental dan emosi supaya mereka dapat menjalani kehidupan yang lebih memuaskan dan aktif. Sesetengah orang bekerja dalam penyelidikan, mengkaji orang sebagai keseluruhan kolektif untuk mempelajari lebih lanjut mengenai corak tingkah laku manusia, sementara yang lain bekerja sebagai penyedia penjagaan, memberikan perkhidmatan secara langsung kepada individu.