apakah prolaps urethral?

Prolaps urethral adalah masalah kesihatan wanita yang tidak biasa di mana tekanan di perut dan pangkal paha menyebabkan uretra membesar keluar dari pembukaannya pada vagina. Keadaan ini biasanya dilihat pada gadis-gadis presbescent dan wanita menopause, dan ia jarang berlaku kepada orang umur reproduktif. Prolaps urethral boleh menyakitkan dan wanita sering mengalami pendarahan vagina dan sering menggesa kencing. Rawatan dalam bentuk krim topikal dan kebersihan yang berhati-hati biasanya cukup untuk melegakan prolaps, tetapi pembedahan mungkin diperlukan jika keadaan itu berterusan dan menyakitkan.

Uretra wanita terdiri daripada dua lapisan tisu otot licin, tisu vaskular, dan membran mukus. Prolaps biasanya berlaku apabila kedua-dua lapisan otot terpisah dari satu sama lain dan tidak lagi boleh memegang uretra di tempat di bawah tekanan intra-perut normal. Apabila prolaps berlaku pada wanita selepas menopaus, penyebabnya biasanya melemahkan tisu otot licin. Apa-apa tekanan tambahan daripada batuk atau sembelit boleh menyebabkan uretra membesar keluar.

Prolaps uretra dalam seorang gadis prepubescent mungkin berkaitan dengan kecacatan kongenital urethra atau pembukaan faraj. Gangguan tisu penghubung dan kekurangan zat makanan juga boleh menyebabkan otot licin menjadi lebih lemah daripada biasa atau tidak dilampirkan bersama dengan betul. Trauma ke faraj jarang menyebabkan masalah urethral, ‚Äč‚Äčtetapi prolaps telah diperhatikan selepas kejadian penderaan seksual. Seperti halnya wanita yang lebih tua, keadaan yang menimbulkan tekanan intra-perut dalam seorang gadis muda membuat urethral membonjol lebih mungkin.

Sesetengah kes prolaps urethral tidak menyebabkan kesakitan dan mungkin tidak dapat dilihat dengan telanjang. Walau bagaimanapun, dalam banyak keadaan, wanita dan perempuan boleh melihat bulge yang kelihatan di bahagian atas pembukaan faraj. Rusak, tisu meradang boleh menyebabkan pendarahan vagina, dan darah mungkin kelihatan di dalam air kencing. Wanita dan perempuan sering merasakan kerap membuang air kecil dan mengalami aliran yang lebih berat.

Ia adalah penting untuk melawat doktor pada tanda-tanda awal prolaps untuk mengelakkan komplikasi yang serius. Tisu yang tidak dirawat, tisu membonjol boleh menjadi tercekik oleh pembukaan uretra, memotong aliran darah. Tisu boleh mula mati apabila ia dirompak daripada bekalan darahnya, keadaan yang dipanggil nekrosis. Risiko jangkitan serius dan penyebaran nekrosis adalah tinggi apabila rawatan perubatan tidak dicari.

Ahli urologi atau pakar pediatrik boleh mendiagnosis prolaps urethral dengan memeriksa tonjolan dan ujian sampel air kencing untuk kehadiran darah. Apabila prolaps ditemui pada peringkat awalnya, pesakit biasanya dapat pulih dengan mengambil ubat penahan sakit dan memohon salap antibiotik preskripsi. Doktor juga menggalakkan kebersihan diri yang baik dan mencadangkan mandi hangat setiap hari sehingga gejala-gejala selesai. Bulatan yang sangat besar dan berterusan boleh dibuang melalui pembedahan, tetapi prosedur hanya dipertimbangkan apabila nekrosis mungkin atau rawatan konservatif tidak menyelesaikan gejala selepas kira-kira sebulan.