apakah polip serviks?

Polip serviks adalah pertumbuhan kecil yang muncul pada lapisan saluran serviks. Polip adalah perkara biasa pada wanita yang mempunyai anak, terutama sekali pada wanita di antara umur 40 dan 60 tahun. Hampir semua polip adalah jinak, bermakna mereka tidak mungkin bertukar menjadi kanser atau menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Walau bagaimanapun, polip yang sangat besar atau terancam pun boleh mengakibatkan pelepasan faraj yang tidak normal atau pendarahan berat semasa haid. Sekali polip dikesan oleh ahli sakit ginekologi, doktor mungkin memutuskan untuk membuangnya untuk mengelakkan kemungkinan jangkitan.

Polip biasanya muncul sebagai protrusi merah atau ungu kecil di sepanjang lapisan serviks. Ia dianggap sebagai keadaan hiperplastik, yang bermakna sel-sel yang tidak sihat di leher rahim berkembang biak dan berkembang lebih cepat daripada biasa sehingga mereka membentuk polip. Doktor tidak memahami sepenuhnya mengapa polip berkembang, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa penghalang saluran darah dan keradangan dari jangkitan mungkin memainkan peranan. Keadaan ini juga dikaitkan dengan tahap estrogen yang tidak normal di dalam badan.

Kebanyakan wanita yang mempunyai polip tidak mempunyai gejala fizikal, dan pertumbuhan tidak dijumpai sehingga pemeriksaan ginekologi rutin. Ia mungkin untuk polip serviks menyebabkan pendarahan berat semasa tempoh wanita atau tidak normal selepas bercakap atau douching. Sekiranya polip serviks dijangkiti, ia boleh membawa kepada keadaan yang dipanggil leukorrhea di mana mukus putih atau kuning susu keluar dari vagina. Individu yang mengalami gejala perlu menjadualkan temu janji dengan pakar sakit puannya supaya dia dapat menerima diagnosis yang tepat.

Seorang pakar ginekologi boleh melihat polip serviks semasa pemeriksaan pelvik. Doktor mungkin memutuskan untuk mengeluarkan sekeping kecil tisu dari polip untuk menganalisis di makmal untuk memastikan pertumbuhan itu tidak baik. Setelah ujian mengesahkan polip tidak kanser, pakar ginekologi boleh menentukan sama ada ia harus dikeluarkan. Polip yang tidak menyebabkan gejala biasanya dibiarkan bersendirian, tetapi pertumbuhan yang sangat besar yang menyebabkan pendarahan boleh diekstrak.

Dalam banyak kes, pakar ginekologi boleh mengeluarkan polip serviks hanya dengan memutarnya. Sekiranya berpusing tidak berkesan, doktor biasanya memilih untuk mengikat tali di sekitar pangkalan polip untuk memotong bekalan darah dan memotong pertumbuhan dengan pisau bedah. Selepas mengeluarkan pertumbuhan, doktor boleh menjahit atau membunuh asas untuk menghentikan pendarahan dan mencegah jangkitan. Ia tidak biasa untuk polip serviks untuk kembali selepas menjalani pembedahan yang berjaya, tetapi seorang wanita yang dirawat perlu membuat pemeriksaan rutin dengan pakar sakit puannya untuk mengekalkan kesihatan saluran reproduktifnya.