apakah polip fibroepithelial?

Polyp fibroepithelial, lebih dikenali sebagai acrochordon dan juga disebut sebagai tag kulit, adalah tumor lembut yang kecil yang muncul pada kulit. Ia biasanya terbentuk di mana kulit menghasilkan lipatan atau lipatan. Kedua-dua kawasan yang paling kerap berlaku adalah ketiak dan leher, manakala kawasan lain termasuk kelopak mata, punggung, pangkal paha dan dada, terutamanya di bawah payudara wanita.

Polip fibroepithelial mendapat namanya dari lokasi pembangunan tertentu, epitel. Salah satu jenis utama tisu dalam badan, ia bertanggungjawab untuk menutup permukaan dalaman badan. Tag kulit biasanya mempunyai saiz dan bentuk sebatian beras, walaupun ada contoh polip yang sedikit lebih lama, sehingga 0.5 inci (12.7 mm).

Ia biasanya dianggap polip ini terbentuk kerana hubungan antara kawasan kulit dengan satu sama lain. Ini diberikan sebagai sebab mengapa tag kulit kemungkinan besar berlaku pada lipatan kulit dan lipatan. Kepercayaan kredit kepada teori itu adalah kejadian polimer fibroepitelial yang tidak seimbang dalam orang yang berlebihan berat badan atau gemuk, yang mempunyai lebih banyak lipatan lemak daripada orang yang berat rata-rata. Walau bagaimanapun, tidak ada penjelasan yang ketara, sebab mengapa tag kulit juga lebih cenderung berlaku di kalangan orang tua dan orang tua serta di kalangan orang yang menghidap diabetes. Sesetengah penyelidik perubatan telah menunjuk kemungkinan kemungkinan gangguan genetik seperti sindrom Birt-Hogg-DubĂ© cyst – sebagai faktor penyumbang.

Polip fibroepithelial umumnya tidak berbahaya, dan ia tidak menyebabkan kesakitan atau ketidakselesaan. Selalu ada kemungkinan bahawa ia mungkin terdahulukan atau berkembang menjadi kanser kulit. Terdapat juga faktor estetika yang perlu dipertimbangkan, sementara sesetengah orang agak bertoleransi dengan tag kulit, yang lain mungkin bimbang tentang bagaimana mereka menjejaskan penampilan mereka. Doktor boleh mengeluarkan polip dengan menghirisnya dengan gunting, membakarnya dengan cautery elektrik, atau membekukan mereka dengan nitrogen cair.

Sesetengah polip fibroepitel boleh memperoleh warna ungu atau hitam. Ini menunjukkan bahawa tanda kulit telah membentuk bekuan darah, atau trombus. Biasanya, tag kulit trombosis, seperti mana-mana polip lain, tidak berbahaya, dan mereka boleh jatuh dalam masa tiga hingga 10 hari selepas pembekuan darah berlaku. Walau bagaimanapun, pesakit yang berkepentingan mungkin ingin melawat doktor mereka untuk memastikan bahawa tanda kulit bukan tanda-tanda kanser kulit.