apakah plasenta yang tersimpan?

Plasenta yang tersimpan adalah komplikasi yang agak jarang berlaku yang boleh berlaku semasa tahap buruh yang ketiga di mana plasenta disimpan di dalam badan dan bukan dihantar. Dalam satu hingga setiap 100 atau 200 kelahiran, plasenta tidak disampaikan seperti yang diharapkan dan campur tangan perubatan diperlukan untuk mengeluarkannya. Plasenta yang terkandung boleh berbahaya tetapi biasanya ditangkap dalam masa oleh bidan amaran, doktor, dan jururawat.

Tahap ketiga buruh berlangsung dari penyampaian bayi yang baru lahir kepada pengusiran plasenta, yang juga dikenal sebagai kelahiran mati. Kebanyakan wanita menyampaikan plasenta dalam masa satu jam untuk menyampaikan bayi dan dalam beberapa kes, ia mungkin mengikuti beberapa minit selepas kelahiran. Apabila ia tidak disampaikan secara semulajadi, ubat-ubatan boleh digunakan untuk merangsang kontraksi uterus untuk menolaknya, wanita boleh diurut untuk menggalakkan kontraksi, atau plasenta boleh dikeluarkan secara manual oleh pembekal penjagaan.

Terdapat beberapa sebab untuk komplikasi ini berlaku. Salah satu adalah atony rahim, di mana rahim berlaku kendur selepas penyerahan dan bukannya berkontraksi untuk menolak plasenta. Alasan lain ialah plasenta yang terperangkap, di mana plasenta tersangkut di belakang leher rahim, satu masalah yang biasa jika korda keluar dari plasenta. Placenta accreta, di mana sebahagian daripada plasenta tertanam dalam dinding rahim, boleh menjadi satu lagi sebab bagi seorang wanita mendapat plasenta yang tersimpan. Wanita yang mengalami komplikasi ini dalam buruh dahulu mungkin akan mengalami plasenta yang tersimpan lagi.

Kadang-kadang keseluruhan plasenta dibiarkan di dalam rahim dan dalam kes lain, hanya bahagian yang dihantar. Risiko atau plasenta yang tersimpan adalah dua kali ganda. Di tempat pertama, wanita boleh berdarah, kadang-kadang sangat berat, kerana rahim tidak berkontraksi dan kembali ke saiz normal. Kedua, wanita berisiko mengalami jangkitan rahim yang disebabkan oleh pecahan bahan plasenta yang tersisa di dalam rahim.

Tanda-tanda plasenta yang tersimpan biasanya terbukti kepada pembekal penjagaan. Bergantung pada rancangan kelahiran wanita, intervensi yang dicadangkan atau ditawarkan mungkin berbeza-beza. Wanita yang menjalani buruh yang diuruskan boleh diberi ubat untuk merangsang kontraksi dan mengusir plasenta, contohnya, manakala wanita yang mencari kelahiran semulajadi mungkin digalakkan menyusukan dengan segera, kerana ini kadang-kadang memicu kontraksi, atau mengambil persiapan herbal. Sekiranya plasenta tidak dapat diserahkan selepas campur tangan yang sedikit invasif, seorang bidan atau doktor perlu memasuki rahim untuk mengambilnya.