apakah perpindahan negatif?

Perpindahan negatif adalah situasi di mana seseorang memindahkan pembelajaran dan pengetahuan lama kepada situasi baru, dan maklumat lama mengganggu pemerolehan maklumat dan prestasi tugas baru. Ini boleh menyusahkan atau berbahaya, bergantung kepada jenis keadaan yang terlibat. Beberapa isu boleh menyumbang kepada pembangunan pemindahan negatif, dan mungkin terdapat beberapa langkah pengajar yang boleh diambil untuk mencegahnya.

Contoh klasik boleh muncul dalam pendidikan bahasa asing. Pelajar yang belajar bahasa Sepanyol mungkin menghadapi masalah dalam bahasa Perancis dan Itali, dua bahasa yang berkait rapat, melalui perpindahan negatif dari kelas bahasa Sepanyol ke kelas bahasa yang lain. Sebagai contoh, dia mungkin menggunakan perbendaharaan kata atau konjugasi yang salah. Ini berlaku kerana otak mengenal pasti korelasi palsu dan cuba menggunakan pengalaman yang berjaya sebelum ini untuk menavigasi keadaan baru.

Ramai pemandu yang belajar di sebuah kereta transmisi manual mengalami pemindahan negatif ketika mereka memandu kereta dengan transmisi automatik. Otak mengiktiraf alam sekitar sebagai sebuah kereta dan cuba menjalankan operasi biasa seperti gear yang beralih, hanya untuk mengetahui bahawa ini tidak mungkin kerana kenderaan tidak beroperasi seperti itu. Kekeliruan kenderaan juga boleh menimbulkan masalah apabila instrumen diselaraskan secara berbeza dan pemandu melakukan perkara seperti membaca dail yang salah atau mengaktifkan kawalan yang salah. Ini mungkin membawa kepada kesilapan yang tidak bersalah seperti memakai lampu hadapan dan bukannya wiper kaca, atau isu yang lebih serius yang boleh menyebabkan pemandu kehilangan kawalan kenderaan.

Dalam pemindahan negatif, pembelajaran lama mengganggu pembelajaran dan pengalaman baru. Otak mempunyai sejumlah pola yang ditetapkan untuk memperoleh, menyimpan, dan mengambil kenangan, dan kadang-kadang pencetus untuk kenangan dapat menimbulkan kekeliruan. Dalam contoh seorang pemandu yang cuba mengendalikan sebuah kereta baru, otak mengiktiraf alam sekitar, tetapi tidak memahami bahawa kereta tidak universal, dan dengan itu perkara seperti kawalan boleh bergerak dari kereta ke kereta. Pemandu boleh menghadapi masalah pembelajaran format kawalan baru kerana otaknya terus mengulang corak lama dari kereta terdahulu.

Bagi pengendali kenderaan dan peralatan berat, pemindahan negatif berpotensi menjadi sangat berbahaya. Sesetengah senarai pemeriksaan keselamatan memerlukan pengendali untuk menjalani beberapa langkah sebelum mereka mula bekerja supaya mereka dapat mengenali kawalan. Dalam pesawat, sebagai contoh, senarai semak preflight direka untuk memastikan semua sistem beroperasi dengan baik untuk keselamatan juga boleh membantu bagi seorang juruterbang yang perlu berorientasikan ke dalam kokpit baru.