apakah perforasi rahim?

Perforasi rahim adalah istilah perubatan yang boleh digunakan untuk menggambarkan rompakan secara tidak sengaja rahim. Ini biasanya berlaku akibat daripada prosedur perubatan yang melibatkan rahim, walaupun kadang-kadang disebabkan oleh alat kontraseptif yang dikenali sebagai IUD, atau alat intrauterin. Gejala umum perforasi rahim termasuk perdarahan berat, sakit perut, dan demam. Rawatan biasanya melibatkan penyingkiran IUD atau campur tangan pembedahan untuk membaiki kerosakan.

Prosedur perubatan biasa yang boleh menyebabkan perforasi rahim termasuk melahirkan anak, memasukkan IUD, atau pengguguran. Jenis kecederaan ini adalah yang paling biasa semasa melahirkan anak apabila bayi perlu dihidupkan secara manual atau jika forsep digunakan. Kerosakan ini juga boleh berlaku semasa ligation tubal, prosedur pensterilan yang menyediakan bentuk kawalan kelahiran kekal. Peranti IUD, atau intrauterin, adalah peranti kawalan kelahiran yang dimasukkan ke dalam badan oleh seorang doktor.

Sesetengah wanita mungkin mempunyai risiko perforasi rahim yang lebih tinggi daripada yang lain. Wanita berisiko tinggi termasuk mereka yang mempunyai bahagian C pada masa lalu atau yang mempunyai apa-apa jenis pembedahan abdomen, terutamanya pembedahan yang melibatkan rahim. Wanita yang menyusu pada masa prosedur pembedahan yang melibatkan rahim juga mungkin mempunyai risiko perforasi rahim yang lebih tinggi.

Perforasi rahim boleh mengakibatkan sakit perut rendah dan pendarahan berat. Mual, muntah, dan demam juga mungkin menunjukkan bahawa rahim telah rosak. Peperiksaan fizikal boleh membantu doktor menentukan jika perforasi telah berlaku, walaupun ujian diagnostik lebih lanjut dapat dilakukan untuk mengesahkan diagnosis. Sekiranya IUD adalah punca kerosakan rahim, doktor mungkin akan membuangnya dan membantu pesakit mencari kaedah kawalan kelahiran yang lain semasa tubuh menyembuhkan.

Kebanyakan kes perforasi rahim akan memerlukan sejenis campur tangan pembedahan. Jika rahim adalah satu-satunya organ yang mengalami kerosakan, pakar bedah biasanya boleh membaiki kerosakan dengan mudah. Dalam sesetengah kes, usus juga rosak. Sekiranya ini berlaku, bahagian usus mungkin dikeluarkan, dan kemudian usus halus yang sihat akan dikembalikan semula. Pembedahan jenis ini biasanya memerlukan tempoh pemulihan yang lebih lama, walaupun ia mempunyai kadar kejayaan yang tinggi, dan komplikasi dari jenis pembedahan ini jarang berlaku.