apakah peregangan dinamik?

Peregangan dinamik adalah penggunaan pergerakan untuk meregangkan otot sebelum latihan atau persaingan olahraga. Ia bergantung pada momentum untuk melibatkan otot, dan bukannya memegang regangan terhenti. Peregangan ini biasanya digunakan untuk mencegah ketegangan otot dan dengan selamat membolehkan pergerakan kuat, kuat oleh atlet.

Atlet yang bermain sukan yang memerlukan pergerakan tiba-tiba dari keadaan terhenti, seperti pelari trek atau pemain besbol, cenderung menjadi yang paling mendapat manfaat oleh peregangan dinamik. Rutin peregangan ini biasanya disesuaikan untuk sukan tertentu untuk meniru pergerakan khusus untuk setiap sukan individu. Pergerakan direka untuk mempersiapkan otot-otot untuk pergerakan secara tiba-tiba dengan sedikit menaikkan suhu badan. Suhu badan yang lebih panas biasanya menjadikan badan lebih baik untuk mengendalikan pergerakan secara tiba-tiba daripada badan yang sejuk dan tidak bersedia.

Peregangan dinamik paling sering digunakan sebelum latihan latihan atau pertandingan yang berkaitan dengan sukan. Rutin regangan diperkirakan mempunyai kesan jangka pendek dan jangka panjang. Dengan meregangkan otot melalui pergerakan yang serupa dengan yang berlaku semasa persaingan olahraga, tubuh boleh digunakan untuk pergerakan dan kurang cenderung menjadi cedera. Sesetengah jurulatih sukan mempromosikan penggunaan stretch ini sebagai cara untuk menyediakan badan untuk prestasi sukan yang optimum dari masa ke masa, dengan membuat tubuh menjadi biasa dengan pergerakan. Sebagai badan atlet dapat digunakan untuk pergerakan, ia mungkin tidak mengambil banyak usaha untuk melakukan pergerakan semasa persaingan dan datang secara semula jadi.

Terdapat beberapa jenis rutin regangan dan banyak yang khusus untuk sukan individu atau atlet. Contoh umum peregangan dinamik untuk badan yang lebih rendah melibatkan seli menaikkan lutut setinggi mungkin semasa berjalan di tempat. Jenis regangan ini boleh membantu menyediakan kaki dan otot belakang untuk aktiviti sprint. Satu jenis peregangan dinamik untuk bahagian atas badan melibatkan memegang tangan ke sisi badan dan terus mengayunkannya dalam lingkaran selama kira-kira 30 saat untuk meregangkan lengan, bahu, dan otot belakang bawah untuk pergerakan badan atas seperti membaling atau berayun semasa persaingan.

Peregangan dinamik sering dikelirukan dengan satu lagi jenis rutin regangan yang digunakan oleh jurulatih atlet yang dinamakan regangan statik. Peregangan statik, atau memegang peregangan tertentu untuk tempoh yang singkat, juga telah biasa digunakan untuk rutin pemanasan olahraga. Contoh umum peregangan statik termasuk membongkok dan menyentuh jari kaki, atau bergantian selebar setiap lengan diagonal melintasi tubuh. Peregangan statik dianggap tidak berkesan seperti peregangan dinamik pada melonggarkan otot untuk pergerakan pantas, oleh itu secara umumnya tidak disyorkan untuk atlet sebelum persaingan. Ia ditetapkan lebih kerap selepas latihan untuk meningkatkan fleksibiliti jangka panjang.