apakah peredaran arteri?

Peredaran arteri adalah bahagian penting sistem peredaran darah, kerana ia adalah sebahagian daripada proses yang membantu menyampaikan nutrien kepada semua sel dalam tubuh. Ia melibatkan jantung, aorta, arteri dan arteriol serta arteri paru-paru. Dalam peredaran arteri, darah dipam dari jantung ke aorta, yang kemudian memancarkan darah ke arteri. Arteri menjadi cabang darah yang lebih kecil yang dikenali sebagai arteriol, yang kemudian melepaskan darah ke dalam kapilari, di mana nutrisi ditukar untuk toksin dan sisa selular yang lain.

Aorta adalah arteri terbesar dalam badan. Ia terletak di antara ventrikel kiri jantung dan arteri yang lebih kecil, yang cawangan menjadi arteriol. Arteri dan arteriol adalah saluran darah yang kuat yang membantu mengangkut darah dari jantung. Mereka adalah kapal fleksibel yang boleh berkembang atau dikontrakkan kepada saiz yang diperlukan untuk jumlah darah yang betul untuk mengalir melalui. Akibatnya, arteri membantu dalam pengawalan tekanan darah.

Arteri pulmonari bertanggungjawab untuk menyebarkan darah dari jantung ke paru-paru dan kembali ke jantung sekali lagi. Ini dikenali sebagai peredaran pulmonari, dan ia melibatkan peredaran arteri, peredaran kapilari dan peredaran vena. Semasa proses peredaran pulmonari, darah deoxygenated dibawa dari jantung ke paru-paru, di mana karbon dioksida digugurkan sebagai pertukaran untuk oksigen. Darah yang baru oksigen kemudian diangkut kembali ke hati untuk diedarkan ke seluruh tubuh.

Peredaran kapiler melibatkan kapilari, yang terletak di seluruh badan, termasuk paru-paru, ginjal, usus dan tisu lembut. Mereka adalah saluran darah terkecil, dengan dinding nipis yang membolehkan nutrien dan bahan buangan bergerak masuk dan keluar dari aliran darah. Dalam saluran usus, mereka membantu menghilangkan bahan buangan dari darah dan menyerap nutrien. Nutrien kemudian diagihkan ke tisu, di mana bahan sisa lain diambil. Dalam paru-paru, kapilari bertanggungjawab untuk menukar karbon dioksida dengan oksigen, dan di buah pinggang, fungsi mereka adalah untuk menurunkan bahan sisa yang dikumpulkan.

Kapilari juga merupakan saluran darah yang menghubungkan peredaran arteri dan peredaran vena. Peredaran vena melibatkan urat, yang lebih kecil daripada pembuluh arteri. Mereka bertanggungjawab untuk mengangkut darah deoxygenated kembali ke ventrikel kanan jantung. Darah deoxygenated kemudian dibawa ke paru-paru melalui arteri pulmonari untuk menjadi oksigen lagi.