apakah peraturan glukosa darah?

Untuk menjaga homeostasis dalam badan, gula darah mesti dikawal oleh mekanisme yang disebut peraturan glukosa darah. Apabila otak dimaklumkan bahawa gula darah telah meningkat, ia menghantar hormon untuk membantu mengawal dan menurunkan gula darah ke julat normal. Tindakan ini dikenali sebagai mekanisme maklum balas negatif, dan membantu keupayaan tubuh untuk memulihkan keseimbangan dengan tahap glukosa darah yang beredar di dalam badan. Bukan sahaja hormon memainkan peranan penting dalam mengawal glukosa darah, tetapi otak juga merupakan komponen penting untuk menjaga homeostasis.

Setelah makan, karbohidrat dipecah menjadi gula monomer tunggal yang dipanggil glukosa. Gula ini – mata wang tenaga pilihan untuk sel – dibawa ke sel melalui hormon insulin. Apabila insulin tidak berfungsi dengan baik dan sel-sel tidak bertindak balas, seperti dalam diabetes jenis 2, tenaga rendah dan kelesuan mungkin disebabkan oleh pengambilan tenaga yang tidak mencukupi daripada monomer glukosa. Gula darah, atau glukosa darah, kekal tinggi dalam badan dan menjadikan homeostasis daripada dicapai.

Dalam individu yang sihat, peraturan glukosa darah melibatkan beratus-ratus proses metabolik yang berlaku pada masa yang sama. Selepas karbohidrat dipecah menjadi glukosa dan gula darah meningkat, hipotalamus menerima maklumat ini. Hipotalamus adalah pusat kawalan otak dan membantu dalam berfungsi dengan rutin insulin, yang kemudian membantu dalam pengambilan glukosa ke dalam sel. Insulin dilepaskan dari pankreas pada arahan hipotalamus dan kemudiannya berfungsi untuk membawa glukosa ke dalam sel, dengan itu menurunkan gula darah dan membawa paras glukosa darah kembali ke julat normal.

Apabila jenis proses ini berlaku, ia biasanya dipanggil mekanisme maklum balas negatif disebabkan oleh fakta bahawa satu tindakan membantu dalam membawa pembolehubah kembali ke julat normal. Maklum balas negatif adalah mekanisme homeostatik yang berlaku dalam peraturan glukosa darah untuk membawa kembali glukosa darah, pemboleh ubah, ke dalam julat normal yang sesuai untuk badan. Insulin adalah hormon yang membantu mengurangkan tahap glukosa darah, membantu untuk menyediakan homeostasis dalam tubuh.

Peraturan glukosa darah terutama dikendalikan oleh insulin, tetapi juga secara langsung dipengaruhi oleh otak. Hipotalamus adalah pusat kawalan di otak yang menghantar mesej untuk mengeluarkan insulin. Tanpa fungsi hypothalamus yang betul, insulin tidak akan tahu bila melakukan tugasnya. Ada kalanya gangguan pada hipotesis hipotesis boleh menyebabkan gangguan dalam regulasi glukosa darah homeostatik, tetapi banyak kali ia dapat mengeluarkan hormon yang diperlukan untuk membawa pembolehubah ke dalam julat normal.