Apakah penyakit vaskular iskemik?

Penyakit vaskular iskemia adalah keadaan yang dicirikan oleh penyempitan saluran darah. Apabila arteri terlekat dan aliran darah berkurangan, sel-sel badan tidak mendapat nutrien dan oksigen. Jantung atau otak mungkin menderita jika iskemia terletak di kawasan tersebut. Jika keadaan ini berlaku di luar kawasan-kawasan ini, ia menjadi penyakit arteri perifer. Strok, serangan jantung dan demensia adalah beberapa kemungkinan penyakit ini.

Salah satu penyebab utama penyakit vaskular iskemia ialah aterosklerosis, pembentukan lemak dan bahan lain yang membentuk plak di dalam arteri. Apabila lapisan dalaman arteri rosak, keradangan berlaku dan plak mula terbentuk. Walaupun pembentukan plak mungkin lebih buruk di arteri tertentu, orang dengan aterosklerosis umumnya mempunyai keadaan sepanjang sistem kardiovaskular mereka. Faktor risiko untuk membangun aterosklerosis termasuk merokok, kencing manis, tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi. Faktor lain yang meningkatkan kemungkinan timbulnya aterosklerosis ialah diet, kekurangan latihan dan obesiti.

Bentuk vaskular iskemik yang paling biasa adalah penyakit arteri periferal, yang menjejaskan saluran darah di luar jantung dan otak. Apabila plak dibina di arteri ke kaki, lengan atau buah pinggang, aliran darah secara beransur-ansur dihalang. Keadaan ini mungkin tanpa gejala selama beberapa dekad. Adalah dipercayai keadaan ini dapat bermula seawal remaja, mengambil masa bertahun-tahun untuk menjadi ketara. Sekali sekatan menjadi teruk, gejala berlaku, termasuk tangan atau kaki yang sejuk, kekejangan atau sakit pada otot kaki, dan denyut lengan atau kaki yang berkurangan atau tidak hadir.

Penyakit arteri koronari adalah sejenis penyakit vaskular iskemik yang menjejaskan jantung. Arteri yang memberikan nutrien dan oksigen ke otot jantung menjadi sangat terbatas otot pada dasarnya adalah kebuluran. Angina menunjukkan kehadiran arteri koronari yang sempit dan bekalan oksigen yang tidak mencukupi. Apabila sebahagian daripada otot jantung hilang sepenuhnya oksigen, infarksi miokardium – serangan jantung – berlaku. Jika rawatan tidak cepat, kerosakan jantung berkekalan mungkin.

Kebanyakan pukulan adalah akibat kehilangan bekalan darah ke otak. Clots yang terbentuk daripada plak yang tidak stabil adalah penyebab utama strok. Atherosclerosis jarang disetempat, jadi pesakit yang mengalami serangan jantung atau mempunyai penyakit arteri periferal berisiko tinggi untuk strok. Penyakit vaskular yang menjejaskan otak disyaki menyumbang kepada perkembangan demensia. Penurunan jangka panjang dalam aliran nutrien dan oksigen ke otak mungkin menyebabkan kehilangan fungsi otak yang semakin meningkat.

Berkesan menghalang penyakit vaskular iskemia bermula semasa orang masih muda. Banyak faktor gaya hidup yang boleh dikawal memainkan peranan dalam perkembangan penyakit ini. Senaman yang teratur, mengekalkan berat badan yang sihat, dan menguruskan diet dengan berhati-hati semua memperbaiki kesihatan kardiovaskular. Mengelakkan lemak tepu dan trans sambil meningkatkan buah-buahan dan sayur-sayuran segar dipercayai mengurangkan risiko penyakit ini. Penggunaan tembakau membatasi arteri, jadi perokok dinasihatkan untuk memulakan program pemberhentian merokok.