Apakah penyakit gusi?

Penyakit gusi awal dipanggil gingivitis, manakala kes yang lebih teruk biasanya dirujuk sebagai periodontitis atau penyakit periodontal. Walaupun ia selalunya dikaitkan dengan kebersihan mulut yang lemah, ada juga sebab lain termasuk kecenderungan genetik terhadap penyakit atau kemerosotan gusi akibat penyakit kronik seperti diabetes. Merawat gigi dan gusi anda dengan betul dan melawat doktor gigi anda dengan kerap adalah langkah yang sangat penting dalam mencegah dan merawat keadaan ini.

Gejala penyakit gusi merangkumi pendarahan sedikit gusi, terutamanya selepas memberus gigi, untuk kemungkinan kehilangan gigi atau keperluan pembedahan rekonstruktif. Jangkitan, biasanya disebabkan oleh bakteria yang terdapat di plak dan karang, adalah bahagian utama penyakit ini dan mungkin memerlukan rawatan dengan antibiotik. Pendedahan yang berpanjangan kepada plak boleh menyebabkan gusi membengkak, menjadi menyakitkan dan berkurang. Ramai orang dengan penyakit gusi juga mempunyai gigi yang sensitif, yang boleh menyebabkan ketidakselesaan yang biasanya dicetuskan oleh haba, kesejukan atau tekanan. Menderita dari nafas berbau dan sering mengalami rasa tidak menyenangkan juga merupakan gejala biasa.

Mengaplikasikan terlalu banyak tekanan apabila menyikat gigi, tidak memberus gigi dengan baik atau cukup kerap dan kegagalan flos menyumbang kepada penyakit gusi. Menggunakan berus gigi lembut, berkumur dengan cuci mulut yang mengandungi bahan-bahan antibakteria, dan menggunakan pembilasan fluorida sebelum memberus gigi semuanya membantu dalam menghalangnya. Sekiranya anda prihatin mengenai gusi anda, adalah idea yang baik untuk melawat doktor gigi anda dengan kerap. Anda juga mungkin ingin bertanya kepadanya mengenai rawatan fluorida preskripsi.

Dalam kes-kes lanjut penyakit gusi, terutama yang tidak dirawat, jangkitan boleh menembusi ke dalam tisu, struktur sokongan dan tulang. Ini boleh menyebabkan gigi yang beralih atau memerlukan penyingkiran. Dalam kes-kes yang paling teruk, kawasan yang dijangkiti mungkin perlu dikikis, atau tisu-tisu dan tisu tulang mungkin diperlukan.

Satu lagi jenis pembedahan, yang dikenali sebagai “pembedahan flap,” kadang-kadang digunakan juga. Langkah ini memerlukan gusi ditarik dari gigi supaya gigi karang dikeluarkan. Selepas itu, pakar bedah lisan mesti menjahit gusi ke tempat untuk mencetuskan keadaan sepatutnya di sekitar gigi.

Ingat, walaupun anda memakai gigi gusi penyakit gusi masih boleh menjadi isu. Menjaga gusi anda adalah bahagian penting dalam kebersihan mulut jika anda ingin mengelakkan komplikasi serius.