Apakah penyakit demyelinating?

Penyakit demyelinating adalah penyakit yang dicirikan oleh kerosakan kepada sarung myelin yang merangkumi saraf. Myelin bertindak sebagai penebat elektrik, memastikan bahawa impuls bergerak dengan cepat ke bawah panjang saraf, dan apabila saraf menjadi demyelinated, impuls ini boleh melambatkan atau berhenti. Dalam erti kata lain, penyakit demyelinating menghalang pendawaian badan dari penebatnya, dan sama seperti sistem elektrik rumah akan menjadi kusam apabila semua pendawaian terdedah secara mendadak, tubuh mengalami pelbagai masalah kerana saraf kehilangan lapisan perlindungan myelin .

Myelin terutamanya ditemui di sekitar axon saraf. Ia terbentuk apabila saraf tumbuh, mewujudkan lapisan penebat pelindung. Beberapa perkara boleh menyebabkan kerosakan pada myelin, termasuk beberapa penyakit autoimun, Penyakit Schilder, Penyakit Devik, myelitis melintang, neuritis optik, fibromyalgia, dan Sindrom Guillain-Barre. Salah satu penyakit demyelinating yang paling terkenal dan biasa adalah multiple sclerosis (MS). Kemajuan penyakit dan keterukan boleh berubah dengan ketara.

Pada peringkat awal, pesakit mungkin tidak mengalami banyak gejala. Kerana saraf perlahan-lahan dilucutkan myelin dan lesi yang dikenali sebagai plak berkembang, bagaimanapun, pesakit boleh mula mengalami banyak masalah saraf, termasuk kesukaran berjalan, kekurangan kawalan otot, keletihan, sakit penembakan, masalah kencing, masalah penglihatan, dan isu-isu lain , bergantung kepada penyakit pesakit, dan sejauh mana ia telah berkembang. Kemajuan boleh sangat beransur-ansur, merangsang pada pesakit daripada sekadar berlaku sekaligus.

Sekiranya ada yang mengalami masalah neurologi yang berterusan, dia perlu melihat ahli neurologi untuk penilaian, kerana gejala neurologi serius dan mereka perlu ditangani. Seorang pakar neurologi dapat melakukan beberapa ujian untuk menentukan tahap fungsi neurologi pesakit, dan untuk memulakan penyempitan diagnosis yang mungkin, termasuk penyakit demameliner. Setelah didiagnosis, doktor dan pesakit boleh meneroka pilihan rawatan, termasuk terapi fizikal dan teknik lain yang akan membantu pesakit menguruskan sebagai penyakit menjadi lebih parah.

Punca penyakit demyelinating tidak selalu jelas. Genetik kelihatan memainkan peranan, seperti beberapa jangkitan, dan pendedahan alam sekitar terhadap toksin tertentu. Tidak semestinya apa yang seseorang boleh lakukan untuk mengurangkan risiko membina penyakit demameliner, walaupun orang yang berisiko mungkin ingin menimbangkan peperiksaan neurologi yang biasa dan langkah-langkah lain untuk menangkap tanda-tanda penyakit awal. Setelah didiagnosis, dapat membantu mengetahui penyebabnya, karena ini dapat mengubah pendekatan perawatan, tetapi lebih penting untuk fokus pada pengelolaan penyakit ini.