Apakah penjepit tali pusat?

Dalam banyak kelahiran, rutin untuk memisahkan bayi dari plasenta dengan memotong tali pusat. Prosedur ini selalunya melibatkan pengapit kord. Penjaga tali pusat itu merujuk kepada alat-alat yang digunakan untuk memegang kord di tempat apabila pemotong dibuat, dan penjepit boleh kekal selama beberapa hari sementara sisa tali yang dipasang pada bayi kering.

Terdapat beberapa varians dalam penampilan penjaga tali pusat. Banyak yang plastik dan kelihatan sedikit seperti barrette. Mereka biasanya mempunyai gigi yang sesuai bersama apabila tali dipasangkan, dan mereka mungkin mempunyai kelengkapan yang berlainan di sebelah terbuka yang mengklik di tempat supaya keadaan selamat dicapai. Banyak syarikat perubatan yang membuat pengapit terletak di tempat seperti India atau China, tetapi pengapit boleh dibuat di tempat lain juga.

Kadang-kadang penjepit untuk tali pusat dijual dengan pemotong jenis, dan mereka biasanya dijual dalam bekalan volum. Orang tidak boleh membeli satu tetapi mungkin perlu membeli beratus-ratus pada satu masa. Ini mungkin berguna untuk hospital, tetapi boleh menjadi masalah bagi bidan yang menghadiri kelahiran di rumah, kerana mereka tidak mungkin memerlukan banyak pengapit, atau bekalan mungkin bertahan beberapa tahun sekurang-kurangnya.

Tidak setiap anak yang dilahirkan mempunyai penjepit tali pusat. Sesetengah ibu bapa memotong kord dan lebih suka membiarkan seluruh kord jatuh pada hari-hari berikutnya. Pada masa yang lain, tali pusatnya diamankan dengan pita dan bukannya pengapit. Terdapat pertikaian tentang prosedur mana yang paling sihat.

Satu perkara yang sedang ditangani ialah ketika hendak memasang penjepit tali pusat dan kapan memotong tali. Ia digunakan untuk menjadi standard bagi bayi untuk mempunyai pengapit dan dipotong pada satu minit. Sekarang terdapat beberapa bukti yang menunjukkan bahawa menunggu hingga tiga minit mungkin lebih bermanfaat untuk bayi yang baru lahir kerana ia membolehkan komunikasi darah berterusan antara plasenta dan bayi yang baru lahir, yang mungkin menjejaskan masa pembekuan darah atau zat besi dalam peringkat darah.

Ini membawa sifat pengapit tali pusat. Di samping menyediakan kestabilan untuk memotong kord, ia mengurangkan komunikasi dengan plasenta. Ini adalah kehidupan semulajadi, tetapi terdapat beberapa orang yang mendapati aspek ini sangat sentimental tentang kelahiran seorang kanak-kanak. Sambungan antara ibu dan anak pada tahap unsur dihentikan dengan pengapit dan dipotong, walaupun pada masa yang sama, kelahiran membawa peluang untuk mengenali anak dengan cara yang tidak mungkin apabila bayi tersebut berada dalam rahim.