apakah pengisian gigi sementara?

Pengisian gigi sementara biasanya digunakan untuk gigi yang kemudian akan menerima rawatan yang lebih kekal untuk keadaan seperti rongga besar atau jangkitan gigi yang memerlukan saluran akar. Gigi gigi ini umumnya hanya bertahan selama beberapa minggu sahaja, dan kebanyakan doktor gigi memilih untuk memakai tampalan kekal dalam jangka masa yang singkat selepas pesakit menerima jenis pengisian ini. Pengisian sementara khas dibuat dari bahan sintetik yang diperbuat daripada zink oksida dan minyak cengkih yang berkesan untuk melegakan kesakitan yang berkaitan dengan masalah gigi biasa. Kebanyakan doktor gigi menasihatkan merawat tampalan gigi dengan berhati-hati sehingga boleh digunakan.

Pesakit pergigian dengan kerosakan gigi yang memerlukan saluran akar akan sering menerima pengisian gigi sementara pada pelantikan pertama mereka. Pengisian akan membantu melindungi pulpa gigi yang dijangkiti daripada pencerobohan bakteria yang lebih lanjut, dan ia sering akan mencegah gigi daripada retak akibat kelemahan dari jangkitan. Bahan pengisian sementara adalah sejenis tampal seperti simen tebal yang menyembuhkan tidak lama selepas diterapkan pada gigi. Sesetengah doktor gigi juga boleh memohon pengisian sementara untuk gigi hanya selepas saluran akar untuk melindunginya sehingga sebarang pembengkakan normal berkurangan. Pengisian sementara ini biasanya dikeluarkan pada pelantikan susulan kira-kira satu hingga dua minggu selepas kanal akar.

Sesetengah doktor gigi lebih suka terlebih dahulu merawat beberapa rongga dengan mengisi sementara selepas mengeluarkan beberapa kerosakan gigi. Pendekatan ini biasanya dilakukan untuk rongga yang besar dan cukup busuk untuk menjalankan risiko kerosakan gigi selanjutnya jika pengisian kekal digunakan segera. Penuangan gigi tetap kadang-kadang boleh menjejaskan pereputan lebih mendalam dalam gigi dengan rongga jenis ini dan boleh menyebabkan abses gigi yang menyakitkan. Pesakit dengan tanda-tanda gigi bernanah biasanya bukan calon yang baik untuk sama ada jenis pengisian gigi dan biasanya memerlukan rawatan yang lebih intensif untuk menangani jenis jangkitan ini.

Prosedur purata untuk memohon pengisian gigi sementara dilakukan dengan suntikan anestetik tempatan jika pesakit mengalami ketidakselesaan yang ketara. Apabila jenis pengisian ini dilakukan dengan betul, ia mestilah mengelak daripada gigi yang dijangkiti dari mana-mana bakteria yang mungkin berada di kawasan bulan sekitar. Oleh kerana anestetik mencipta rasa sakit jangka pendek selepas pengisian sementara selesai, doktor gigi biasanya menasihati pesakit mereka untuk merawat pengisian mereka dengan teliti. Langkah-langkah seperti ini sering termasuk mengunyah makanan di sebaliknya sebagai pengisian gigi sementara untuk sekurang-kurangnya hari pertama.