apakah pengguguran spontan?

Pengguguran spontan adalah istilah pengganti keguguran. Ini bermakna hilangnya kehamilan secara sukarela sebelum kehamilan ke-20 atau ke-22, dan biasanya berlaku pada awal kehamilan. Terdapat anggaran yang menyatakan bahawa 50% kehamilan berakhir dengan pengguguran spontan, tetapi kebanyakannya tidak diiktiraf. Kegagalan telur yang disenyawakan untuk implan boleh menyebabkan keguguran awal yang tidak pernah disyaki sebagai kehamilan.

Daripada keguguran yang diiktiraf sebagai kehamilan sebenar, kebanyakannya berakhir pada atau sebelum minggu kehamilan ke-12. Kadar penurunan keguguran bermakna dengan ketara selepas minggu ke-13. Ini terutamanya jika jantung didapati berfungsi. Apabila fungsi jantung ditentukan, wanita biasanya mempunyai kemungkinan 95% tidak mengalami keguguran. Ini tidak menghalang risiko untuk buruh pra-peringkat.

Ada beberapa perkara yang boleh menyebabkan pengguguran spontan. Pilihan gaya hidup seperti merokok dan menggunakan ubat boleh meningkatkan risiko. Keabnormalan kromosom janin biasanya menjadi punca utama, dan ini tidak selalu menjadi penyakit genetik, tetapi seringkali hanya kesilapan yang berlaku dalam pembiakan sel-sel baru selepas persenyawaan telur. Apabila ini teruk, mereka boleh mencipta keadaan di mana janin tidak berdaya maju, dan ia mati dalam utero. Tubuh secara semula jadi bertindak balas dengan ini dengan keguguran.

Penyebab pengguguran spontan lain termasuk keabnormalan rahim, dan pendedahan kepada penyakit dan keadaan tertentu. Selalunya tidak diketahui mengapa keguguran berlaku, dan jika ia merupakan kehamilan pertama atau kedua, doktor mungkin tidak melakukan siasatan kerana kadar pengguguran spontan yang tinggi. Sekiranya kehilangan kehamilan berlaku selepas minggu ke-20, mungkin terdapat lebih banyak minat mengenal pasti punca sebab ini jarang. Doktor cenderung untuk tidak menyiasat sebab keguguran kecuali seorang wanita mempunyai tiga daripadanya berturut-turut.

Apabila pengguguran berlaku secara spontan berlaku pada kehamilan yang diiktiraf, gejala utama adalah kekejangan atau sakit di pinggul, dan mungkin kembali, dan pendarahan dari vagina. Wanita yang mengandung dan mengalami pendarahan atau kekejangan faraj hendaklah segera melihat doktor mereka. Kadang-kadang gejala ini datang dan pergi tanpa keguguran yang berlaku, terutamanya jika detak jantung janin dikesan. Namun, mereka selalu gejala yang menunjukkan kehamilan berisiko.

Doktor mungkin menetapkan rehat tidur untuk wanita yang berisiko untuk keguguran, tetapi jika pengguguran secara spontan sudah dijalankan, mereka akan menganalisis wanita itu untuk mengetahui sama ada keguguran telah berlaku sepenuhnya. Jika tidak, doktor boleh mengesyorkan peleburan dan curettage (D & C) untuk membuang plasenta dan janin dari rahim. Kadang-kadang apabila kematian janin berlaku, ini mungkin perlu kerana pengguguran spontan tidak berlaku, yang dipanggil keguguran yang terlepas. Umumnya D & Cs dianggap menghalang jangkitan dan mengakhiri ketidakselesaan keguguran, yang boleh menjadi penting.

Keguguran, terutamanya dalam kehamilan yang diiktiraf dan dikehendaki boleh menyebabkan kemurungan, dan ini tidak sepenuhnya disebabkan oleh kehilangan seorang kanak-kanak. Wanita yang mengalami keguguran adalah sangat berisiko untuk kemurungan postpartum seperti wanita yang telah membawa anak untuk dijadikan istilah. Mereka yang menginginkan anak mungkin lebih berisiko kerana mereka dalam kesedihan selain menderita penurunan hormon kehamilan. Wanita harus melaporkan simptom kemurungan kepada doktor, kerana kadang-kadang rawatan dengan antidepresan mungkin berguna atau perlu.