Apakah pendarahan subchorionic?

Pendarahan subchorionic adalah pendarahan antara plasenta dan dinding uterus, biasanya pada trimester pertama kehamilan. Ini adalah komplikasi yang sangat biasa kehamilan dan kadang-kadang tidak dapat dikesan. Dalam kes di mana pesakit mengalami gejala dan pergi ke doktor untuk rawatan, pilihan untuk menguruskan keadaan ini berbeza-beza. Terdapat risiko keguguran yang sedikit meningkat dengan komplikasi ini, dan pesakit juga boleh mengalami gangguan plasenta, di mana plasenta menghilang dari dinding rahim, yang menimbulkan risiko yang serius pada kehamilan.

Sebab-sebab pendarahan subchorionic tidak mudah dilihat. Mereka tidak sepatutnya dikaitkan dengan sebarang tingkah laku tertentu, walaupun aktiviti seperti merokok boleh meningkatkan risiko komplikasi jika pendarahan seperti itu berkembang. Biasanya, pesakit melihat pendarahan subchorionic kerana mereka mengalami pendarahan atau mengesan semasa kehamilan. Doktor boleh melakukan ultrasound dan melihat darah beku gelap yang tersendiri di luar plasenta.

Bergantung kepada saiz pendarahan, kehamilan, dan pengalaman doktor dengan pesakit, pilihan rawatan boleh berbeza-beza. Sesetengah doktor memberitahu pesakit mereka untuk meneruskan tahap aktiviti normal kerana mereka mempunyai kehamilan yang munasabah. Orang lain boleh mengesyorkan rehat bedah sehingga pendarahan itu pulih dan badan mengembalikan semula darah. Ubat-ubatan yang membuang kuku untuk memecahkan bekuan darah lebih cepat juga boleh menjadi pilihan dengan subchorionic. Dalam semua kes, pesakit perlu membuat lawatan susulan untuk melihat apakah pendarahan itu menyelesaikan atau berkembang lebih besar dan untuk memeriksa komplikasi.

Banyak kehamilan dengan pendarahan subchorionic mengikuti kemajuan yang normal, kerana berdarah akhirnya akan menyelesaikan sendiri, walaupun mungkin mengambil masa beberapa minggu. Mempunyai pendarahan seperti itu tidak semestinya meningkatkan risiko kehamilan, melainkan jika ia menjadi lebih besar atau tidak jelas dalam jangka masa yang munasabah. Seorang obstetrik boleh memantau pesakit untuk melihat bagaimana dia melakukan dan melihat komplikasi sedini mungkin, untuk memberikan intervensi pada masa yang tepat.

Sekiranya pendarahan subchorionic menyebabkan kehilangan kehamilan, doktor boleh memberi rawatan dan rujukan kepada perkhidmatan kaunseling. Pesakit biasanya perlu menunggu beberapa bulan selepas kehilangan kehamilan untuk mencuba lagi, dan mereka tidak berisiko mengalami keguguran yang lain jika mereka kehilangan kehamilan kerana pendarahan. Dalam kes-kes di mana pendarahan itu menyebabkan kegagalan plasenta, penghantaran kecemasan mungkin merupakan pilihan rawatan terbaik untuk menyelamatkan kehamilan.