apakah pendarahan petechial?

Pendarahan petechial adalah satu bentuk pendarahan ringan yang menyebabkan tanda-tanda tersendiri yang dikenali sebagai petechiae. Tanda-tanda ini mengambil bentuk merah kecil ke bintik-bintik ungu yang boleh bervariasi dalam saiz dan pengedaran dari beberapa tanda kecil ke array yang mungkin kelihatan seperti ruam atau lelasan. Petechiae boleh disebabkan oleh pelbagai situasi dan keadaan, dan mereka boleh memainkan peranan dalam kedua-dua sains forensik dan diagnosis perubatan.

Keadaan ini muncul apabila kapilari berhampiran permukaan badan pecah, menyebabkan tanda merah kecil muncul di tempat kejadian pecah. Tanda-tanda mungkin berterusan selama beberapa hari sebelum memudar sebagai badan menyembuhkan dirinya sendiri, dan mereka boleh menunjukkan beberapa masalah perubatan.

Peminat novel kejam dan rancangan televisyen jenayah mungkin biasa dengan salah satu bentuk yang paling terkenal dalam jenis pendarahan ini, jenis yang ditemui oleh pemeriksa perubatan atau wira yang membuktikan bahawa seseorang itu asphyxiated. Apabila orang menjadi asphyxiated, pendarahan petechial klasik berkembang di mata apabila pembuluh darah pecah, dan petechiae juga boleh muncul di sekeliling muka. Walaupun koroner itu seolah-olah mencari tanda-tanda ini secara langsung dalam fiksyen, sebenarnya ia memerlukan perhatian yang baik dan sumber cahaya yang kuat, kerana tanda-tanda kecil dapat sangat dikenal pasti.

Orang juga boleh mengalami pendarahan petechial akibat trauma ke kawasan kulit, seperti yang disebabkan oleh tekanan sengit atau pukulan tajam. Mangsa geng yang dikenali sebagai “pembakaran India” mungkin telah melihat jenis pendarahan di tapak yang disebabkan oleh trauma pada kulit, seperti orang yang telah digenggam dengan kuat oleh orang lain. Tanda-tanda yang berulang boleh menunjukkan bahawa seseorang mempunyai kiraan platelet rendah atau gangguan pembekuan yang mengganggu tekanan vaskular.

Pendarahan Petechial juga boleh berlaku apabila seseorang mempunyai penyitaan, atau sebagai gejala penyakit. Beberapa keadaan telah dikaitkan dengan jenis pendarahan ini, bermula dari demam hemoragik hingga tipus. Banyak penyakit yang menyebabkan demam boleh dikaitkan dengan tanda-tanda merah ini.

Kemunculan pendarahan petechial tidak semestinya menyebabkan penggera atau panik, kerana ia boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Sekiranya tanda-tanda tidak hilang atau semakin buruk, ia boleh menjadi tanda keadaan perubatan yang serius yang memerlukan perhatian. Tanda-tanda ini juga boleh menunjukkan bahawa seseorang sedang mengalami penderaan fizikal yang berulang.