Apakah penagihan kelulusan?

Kecenderungan ketagihan adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan keadaan di mana seseorang meletakkan orang lain yang menyenangkan di atas keperluannya sendiri. Ini boleh memberi kesan mendalam kepada kebahagiaan seseorang dan kadang-kadang boleh menyebabkan pilihan yang buruk dan tingkah laku yang buruk jika orang itu dikelilingi oleh individu yang “toksik” yang terlibat dalam aktiviti berbahaya. Istilah ini digunakan untuk menggambarkan kedua-dua mereka yang mempunyai keadaan klinikal dan bentuk kurang “orang yang menyenangkan”.

Sama seperti ketagihan alkohol atau dadah, mereka yang menderita kecenderungan ketagihan klinikal memerlukan kesan yang tinggi, atau “merasa baik”, daripada membuat orang lain bahagia. Melakukan pekerjaan untuk orang lain bukanlah perkara yang buruk, tetapi menjadi masalah ketika menyediakan kebutuhan dan keinginan orang lain datang sebelum keperluan sendiri. Orang-orang yang mengalami keadaan ini sering mengabaikan diri mereka dan memberikan segala-galanya dari masa, wang, harta benda, dan kesetiaan kepada orang lain daripada yang lain. Ini selalu menjadi masalah, tetapi ia boleh menjadi mengancam nyawa jika orang dalam kehidupan pesakit terlibat dalam perilaku berbahaya atau berisiko dan mendorongnya untuk melakukan perkara yang sama.

Pada umumnya terdapat sebab yang lebih traumatik yang membawa kepada kecanduan keterlambatan. Ini boleh terdiri daripada harga diri yang rendah untuk penyalahgunaan emosi atau fizikal. Sama seperti orang-orang yang mengubat diri dengan alkohol atau dadah, penagih kelulusan memerlukan cinta dan penyembahan orang lain agar merasa layak. Keperluan untuk mendapatkan kelulusan dari semua orang membawa kepada pengorbanan diri dan pengabaian diri sejati agar penagih menjadi “menjadi” apa yang diharapkan atau dikehendaki oleh orang lain.

Sesiapa yang menderita ketagihan kelulusan perlu mendapatkan bantuan terapi berlesen. Seperti halnya kecanduan yang lain, terapi biasanya melibatkan membincangkan peristiwa-peristiwa masa lalu yang mungkin membawa kepada penagihan dan mengembangkan cara-cara yang lebih baik untuk mengatasi perasaan tidak selesa. Terapi boleh menjadi berat dan boleh mendatangkan keadaan yang menyakitkan, tetapi hasil akhirnya adalah keupayaan untuk hidup lebih asli.

Tanpa rawatan, pesakit boleh terus hidup dalam penafian siapa mereka sebenarnya. Kesan-kesan ini berbeza-beza berdasarkan keterukan keadaan, tetapi mereka mungkin termasuk perasaan tidak berharga, ketidakbahagiaan, kemurungan, dan bahkan pemikiran atau tingkah laku bunuh diri.

Mereka yang mempunyai bentuk keterlambatan kelulusan yang kurang teruk, yang dikenali sebagai “penggiat orang,” mungkin mempunyai banyak masalah yang sama seperti mereka yang mempunyai ketagihan klinikal. Terapi juga boleh memberi manfaat kepada orang-orang ini, walaupun kadang-kadang peranti seperti buku bantuan diri atau pita yang digabungkan dengan rakan atau keluarga yang menyokong dapat menyembuhkan bentuk yang lebih rendah dalam keadaan ini.