apakah pemegang jarum?

Seorang pemegang jarum perubatan adalah alat tangan yang digunakan oleh pakar bedah ketika menyembuhkan luka. Peralatan pembedahan ini digunakan untuk melepasi jarum jahitan melalui tisu luka yang dijahit. Ia adalah alat pembedahan yang boleh digunakan semula yang boleh disterilkan berkali-kali sebelum digunakan pada pesakit baru.

Banyak pemegang jarum mempunyai pemegang yang serupa dengan gunting atau forsep pemegang. Dua gelung membentuk bahagian atas instrumen. Jempol dimasukkan ke satu sisi, dan jari telunjuk dimasukkan ke sisi yang lain. Penjepit terbuka apabila jari-jari itu tersebar, dan ditutup apabila jari-jari bergerak lebih dekat bersama-sama.

Sesetengah pemegang mempunyai alur yang terukir ke dalam rahang pengapit. Ini memastikan jarum betul berorientasikan pada setiap masa. Pemegang yang luar biasa pada pemegang tertentu ini dipegang di telapak tangan, dan menggenggam pegangan yang lebih ketat menyebabkan rahang mengepam jarum.

Satu lagi versi pemegang jarum mempunyai spring di dalam peranti yang menambah ketegangan pada rahang pengapit. Musim bunga membolehkan pelbagai jarum saiz yang berbeza untuk digunakan dengan pemegang tunggal. Jenis pemegang ini boleh digunakan untuk menggerakkan benang jahitan serta jarum jahitan.

Pemegang jarum pembedahan mungkin mempunyai rahang serrated atau licin pada bahagian tangan yang digenggam. Kebanyakannya mempunyai peranti pengunci yang dilekatkan pada rahang untuk membuat pegangan teguh pada jarum semasa prosedur. Rahang dapat memegang jarum lengkung dan lurus bergantung pada luka yang dijahit tertutup. Sesetengah versi boleh didapati dengan pengapit yang boleh ditukar ganti untuk pelbagai saiz jarum jahitan.

Untuk menggunakan pemegang jarum, pakar bedah akan memegang pemegang dan menggerakkan jarum ke dalam rahang. Mekanisme penguncian boleh dilakukan untuk memegang jarum dengan kuat di dalam rahang penjepit. Pakar bedah akan mengekalkan tekanan yang konsisten pada pemegang peranti itu sambil memasukkan jarum ke dalam tisu yang disutih.

Selepas jarum dimasukkan ke dalam daging, kunci dilepaskan untuk membolehkan pakar bedah menyesuaikan kedudukan instrumen. Oleh kerana jarum ditangkap buat kali kedua, pakar bedah boleh mengunci penjepit tertutup untuk membolehkan cengkaman selamat pada jarum kerana ia ditarik melalui daging. Proses ini diulang sehingga luka ditutup.