apakah pembezaan sel?

Pembezaan sel adalah proses di mana sel generik berkembang menjadi jenis sel khusus sebagai tindak balas kepada pencetus tertentu dari tubuh atau sel itu sendiri. Ini adalah proses yang membolehkan zigot sel tunggal berkembang menjadi organisme dewasa multiselular yang boleh mengandungi beratus-ratus jenis sel yang berlainan. Selain menjadi kritikal terhadap perkembangan embrio, pembezaan sel juga memainkan peranan dalam fungsi banyak organisma, terutamanya mamalia kompleks, sepanjang hidup mereka.

Apabila sel tunggal mempunyai keupayaan untuk berkembang ke sebarang jenis sel, ia dikenali sebagai totipotent. Dalam mamalia, zigot dan embrio semasa peringkat awal pembangunan adalah totipotent, sebagai contoh. Sel yang boleh membezakan beberapa jenis sel berbeza, tetapi tidak semua, dianggap sebagai pluripotent. Dalam kedua-dua kes, nukleus adalah sama, mengandungi semua maklumat genetik yang diperlukan untuk menyandikan seluruh organisma, tetapi hanya gen tertentu yang diaktifkan.

Apabila embrio berkembang, pembezaan sel adalah kritikal, kerana ia membolehkan organisma membangun untuk menghasilkan pelbagai jenis sel yang diperlukan, dari neuron yang akan membentuk otak ke sel-sel epidermis yang akan membentuk lapisan atas kulit. Setelah dewasa, organisme akan mempunyai sel-sel kuman, sel-sel somatik, dan sel stem dewasa. Sel-sel kuman adalah sel-sel haploid yang digunakan dalam pembiakan, sementara sel-sel somatik membentuk sebahagian besar sel-sel dalam badan, dengan lebih daripada 250 jenis sel yang diketahui dalam tubuh manusia sahaja.

Sel stem dewasa yang mampu melibatkan pembezaan sel terdapat di beberapa bahagian badan. Salah satu tapak yang paling penting untuk sel stem dewasa ialah sumsum tulang. Sel induk dalam sumsum tulang mempunyai keupayaan untuk berkembang menjadi beberapa jenis sel darah yang berbeza untuk memenuhi permintaan badan untuk darah baru. Keseimbangan sel darah dalam tubuh menandakan sumsum tulang menghasilkan lebih kurang masa tertentu untuk memastikan perkadaran sesuai.

Sesetengah organisma mampu de-diferensiasi, di mana sel khusus menjadi lebih asas. Proses ini terlibat dalam regenerasi anggota badan dalam haiwan yang mampu melakukan ini, dengan sel-sel dasar membezakan sekali lagi untuk membina tisu-tisu yang diperlukan, tulang-tulang, dan jenis-jenis sel yang lain untuk penggantiannya. Proses yang tepat di sebalik pembezaan sel dan pembezaan sel tidak difahami sepenuhnya, walaupun para penyelidik telah mengkaji sel-sel yang mampu melakukan kebiasaan ini secara meluas, kerana mekanik proses ini dapat mempunyai implikasi yang berharga untuk bidang medis.