apakah pembedahan pintasan ganda?

Pembedahan pintasan berganda adalah satu bentuk pembedahan pintasan arteri koronari di mana dua arteri koronari dilangkau. Ia juga mungkin untuk melihat pembedahan pintasan triple atau bahkan empat kali ganda. Walaupun orang sering berfikir bahawa lebih banyak arteri memerlukan memintas, semakin buruk keadaan pesakit, ini tidak semestinya berlaku.

Dalam pembedahan pintasan arteri koronari, pakar bedah mengambil gores urat dari tempat lain di dalam badan dan menggunakannya untuk memintas penyumbatan pada salah satu arteri koronari. Kes rasuah disambungkan di atas dan di bawah titik penyumbatan untuk memberikan laluan baru untuk darah bergerak. Pembedahan ini digunakan pada pesakit dengan keadaan seperti penyakit arteri koronari yang menyebabkan penyumbatan arteri koronari. Kiri yang tidak dirawat, blok tersebut akhirnya boleh menyebabkan serangan miokardium atau serangan jantung, yang boleh mengakibatkan kecederaan atau kematian bagi pesakit.

Pembedahan pintasan dua kali dilakukan di bilik operasi dengan pasukan yang termasuk pakar bedah, pakar anestesi, dan jururawat sokongan. Dalam prosedur yang dipanggil “pada pam”, pesakit diletakkan di atas mesin jantung-paru-paru untuk tempoh prosedur, di bawah pengawasan juruteknik khusus, dan pakar bedah bekerja pada hati yang masih tenang. Ia juga mungkin untuk melakukan prosedur “off pump” di mana kes-kes bedah bekerja pada jantung berdegup. Prosedur ini lebih mencabar dari segi teknik, tetapi kadang-kadang kurang berisiko bagi pesakit.

Pakar bedah mengambil panjang urat dari lokasi seperti kaki, lengan, atau dada. Selepas mengesahkan bahawa urat yang dipilih untuk cantuman berada dalam keadaan yang baik, pakar bedah menggunakannya untuk memintas penyumbatan pada arteri pertama, dan mengulangi proses untuk arteri kedua untuk menyelesaikan pembedahan pintasan berganda. Sepanjang pembedahan, pesakit dipantau untuk tanda-tanda kesusahan yang mungkin menunjukkan bahawa komplikasi pembedahan berlaku.

Selepas pembedahan untuk arteri sempit atau penyumbatan arteri, pesakit biasanya perlu menghabiskan masa di hospital. Keadaan pesakit diawasi dan pakar bedah mengesahkan bahawa kraftangan sedang diambil dan pesakit itu berfungsi dengan baik. Analgesia juga disediakan sejak tahap kesakitan kadang-kadang sangat tinggi selepas prosedur ini. Apabila pesakit stabil, dia boleh dihantar pulang untuk berehat. Pesakit boleh kembali ke aktiviti biasa selepas pembedahan pintasan berganda apabila mereka dinasihatkan supaya selamat oleh doktor mereka.