apakah pembalikan ileostomy?

Pembalikan ileostomy adalah pembedahan yang dilakukan untuk menyambung semula seksyen usus kecil ke usus besar, yang membolehkan pesakit untuk mengusir najis melalui dubur bukan pembukaan tiruan yang dibuat di dalam perut. Prosedur ini, seperti namanya, membalikkan ileostomy, pembedahan di mana satu bahagian usus kecil terpisah dan digunakan untuk membuat pembukaan melalui perut untuk saliran kotoran, meninggalkan usus besar di tempat. Masa pemulihan selepas pembedahan berbeza-beza, dengan beberapa hari di hospital dan minggu ke bulan pelarasan di rumah.

Ileostomies dilakukan apabila usus besar rosak sehingga pesakit mengalami masalah kesihatan. Dalam sesetengah kes, membolehkan usus besar berehat dengan mengalihkan najis sementara dengan ileostomi adalah cukup untuk menangani keradangan dan kerosakan lain, dan usus kecil boleh disambung semula ke usus besar dalam prosedur pembalikan ileostomy sebaiknya pesakit sembuh. Pesakit mungkin dimaklumkan kepada pilihan ini apabila mereka membincangkan ileostomi awal, dengan peringatan bahawa komplikasi mungkin timbul dan menjadikannya mustahil untuk membalikkan prosedur asal.

Sebelum pembalikan boleh dilakukan, ujian pemeriksaan akan digunakan untuk mengesahkan bahawa pesakit adalah calon yang baik untuk prosedur tersebut dan untuk memeriksa apa-apa komplikasi dan tanda kebimbangan. Jika semuanya kelihatan baik, pakar bedah akan menjadualkan prosedurnya. Walaupun pesakit berada di bawah anestesia umum, pakar bedah akan mengambil segmen usus kecil yang terputus dan menyambung semula ke usus besar. Untuk beberapa hari, pesakit akan dipantau semasa memulihkan dalam keadaan hospital. Pesakit mungkin mengalami pergerakan usus yang tidak teratur manakala perut sembuh.

Di rumah selepas pembalikan ileostomy, adalah perkara biasa bagi pesakit untuk mengalami urgensi usus dan perlu buang air besar beberapa kali sehari. Ini boleh berlaku untuk minggu atau bulan manakala usus pulih dari pembedahan dan penyesuaian pesakit. Sesetengah pesakit boleh memilih untuk memakai bantalan atau seluar dalam seluar dalam sekiranya berlaku kemalangan, kerana ia lazimnya mempunyai kawalan usus yang lemah sejurus selepas prosedur. Sesetengah pesakit pulih dengan cepat dan yang lain mungkin mengalami masalah kronik. Tidak ada cara untuk meramalkan bagaimana tubuh pesakit akan bertindak balas terhadap prosedur dan pesakit mungkin ingin mempertimbangkan untuk bercakap dengan orang lain yang mempunyai pembedahan pembalikan ileostomy untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelbagai gejala yang boleh mereka harapkan.