apakah patch morfin?

Kadang-kadang ia secara salah disebut sebagai patch morfin tetapi patch Fentanyl bukan morfin sama sekali. Kedua-dua ubat ini digunakan untuk merawat kesakitan sederhana dan teruk. Morfin hanya boleh didapati sebagai tablet atau cecair Walau bagaimanapun, manakala Fentanyl juga boleh didapati sebagai patch.

Fentanyl adalah analgesik opiate yang kuat dan boleh memberikan kelegaan kesakitan jangka panjang yang berterusan. Tompok transdermal fentanyl melepaskan ubat melalui kulit selama tiga hari. Ia tidak sesuai untuk semua orang. Doktor boleh menetapkan ubat Fentanyl jika pesakit mengalami kesakitan yang teruk dan tidak mendapat pelepasan daripada analgesik opiat yang lain. Ubat ini khusus untuk pesakit yang opioid -tolerant. Sekiranya ia digunakan oleh pesakit yang tidak bertolak ansur dengan opiates, ia boleh mengakibatkan masalah pernafasan yang serius dan bahkan mengancam nyawa.

Tompok Fentanyl juga tidak sesuai untuk rawatan kesakitan yang singkat, sederhana hingga sederhana. Sebagai contoh, ini bukanlah rawatan kesakitan yang ideal selepas operasi atau prosedur perubatan atau pergigian. Mereka yang mempunyai sejarah masalah pernafasan atau asma juga tidak boleh menggunakan patch Fentanyl.

Patch digunakan pada kawasan kulit kering dan rata pada lengan atas, belakang atau dada. Jangan gunakan pada kulit dengan kerengsaan, parut, luka, terbakar atau kawasan yang terdedah kepada terapi radiasi. Patch berubah setiap tujuh puluh dua jam. Patch baru harus digunakan pada bahagian kulit yang berlainan, di sisi lain badan jika mungkin.

Seperti semua ubat, patch Fentanyl boleh mempunyai kesan sampingan. Sesetengah kesan sampingan yang biasa termasuk: sakit kepala, perubahan mood yang mengantuk, pening, kekeliruan, kelemahan, kesukaran tidur atau tidur, senak, mual, muntah, hilang selera makan, cirit-birit, mulut kering, kerengsaan kulit di mana patch dipakai. Kesan sampingan yang serius seperti ruam, sarang, bengkak, pukulan jantung yang cepat atau berdebar, kesukaran bernafas dan kesakitan dada memerlukan perhatian perubatan segera.

Tumpuan Fentanyl mungkin membentuk kebiasaan. Arahan doktor mesti diikuti secara tegas dalam penggunaan tompok-tompok ini. Mereka tidak boleh digunakan lebih kerap daripada yang ditetapkan. Mereka yang mempunyai riwayat penyalahgunaan dadah atau ubat preskripsi terlalu berlebihan harus bercakap dengan doktor mereka tentang penggunaan patch Fentanyl.

Terdapat juga laporan kanak-kanak kecil yang mati atau menjadi sakit parah akibat pendedahan tidak sengaja kepada patch Fentanyl. Penstoran dan pelupusan yang betul perlu dilakukan untuk mengelakkan kemalangan secara tidak sengaja kepada ahli keluarga, kanak-kanak dan binatang peliharaan yang mungkin bersentuhan dengan ubat tersebut. Patch tidak boleh dikeluarkan dari kantung sehingga tiba masanya untuk aplikasi. Perekat, bahagian melekat patch mengandungi ubat dan tidak boleh disentuh. Sekiranya anda menyentuh bahagian lengket patch, basuhlah tangan dengan serta-merta dengan air.

Jika anda mempunyai sebarang soalan atau kebimbangan, rujuk kepada doktor dan ahli farmasi anda.