apakah ossification endochondral?

Pengoksidaan Endochondral adalah proses di mana tulang menggantikan tulang rawan. Ia berlaku semasa perkembangan janin dan sepanjang masa kanak-kanak apabila tulang-tulang tubuh bertumbuh. Apabila orang mengalami fraktur, ossification endochondral adalah sebahagian daripada proses penyembuhan, dengan tubuh yang pertama membentuk tulang rawan yang dikenali sebagai kalus dan kemudian menggantinya dengan tulang. Kaedah ini untuk pembentukan tulang bergantung kepada menggantikan model yang dibuat dari tulang rawan dengan tulang sepenuhnya ossified.

Proses bermula di tengah-tengah tulang, dengan sekumpulan sel tulang yang kecil. Sel-sel ini akan berkembang biak, membolehkan pengeluaran lebih tulang dan membentuk matriks mineral. Rawan tulang mula melemah, dan sel-sel membentuk kerah tulang di luar tulang untuk menyokongnya sementara ossifikasi endochondral berlaku. Kapal darah tumbuh dari luar, memanjangkan melalui kerah tulang untuk membekalkan darah segar ke tulang yang sedang berkembang.

Dalam perkembangan janin, rangka pertama terbentuk di tulang rawan, dan kemudian ossifikasi endochondral mula menggantikannya. Tulang tidak terbentuk sepenuhnya kerana mereka masih memerlukan ruang untuk berkembang. Kanak-kanak mempunyai simpanan tulang rawan di hujung tulang panjang untuk membolehkan mereka berkembang sepenuhnya, dan dari masa ke masa, pinggan pertumbuhan ini, seperti yang diketahui, mula menjadi lebih jelas. Ini mungkin tidak akan berlaku sepenuhnya sehingga orang mencapai usia 20-an dan mayat mereka sudah dewasa.

Orang pada ketinggian matang mereka masih boleh mengalami ossification endochondral dalam penyembuhan patah. Sekiranya doktor menetapkan patah dengan betul, badan akan mula menghasilkan rawan di tapak sebelum perlahan-lahan menggantikannya dengan tulang. Seorang doktor boleh menggunakan x-ray untuk memantau kemajuan penyembuhan dan memastikan tulang berkembang dengan baik. Kegagalan untuk membentuk kalus tulang rawan merupakan punca yang menjadi perhatian, kerana tulang tidak dapat berkembang jika ia tidak mempunyai kerangka untuk berkembang.

Tubuh memerlukan banyak oksigen dan nutrien untuk proses ini. Pemakanan yang betul adalah kunci untuk mengelakkan masalah seperti tulang lemah, yang mungkin menjadi masalah di kemudian hari. Dalam kes pemulihan orang dari patah tulang, mereka boleh menggunakan terapi fizikal untuk mengekalkan otot dan ligamen di kawasan yang sihat supaya mereka dapat menyokong tulang selepas menyembuhkan. Akan ada kelemahan sisa sementara tubuh perlahan-lahan berfungsi untuk menyembuhkan tapak patah, dan sejarah patah akan selalu terlihat di tulang.