apakah organ aksesori?

Organ aksesori adalah bahagian tubuh yang membantu atau memainkan peranan dalam sistem yang berbeza daripada sistem yang paling terlibat secara langsung. Istilah “aksesori” boleh sedikit mengelirukan, kerana dalam kebanyakan kes organ-organ ini penting. Kadang-kadang organ tidak berfungsi, seperti lampiran manusia, dikelompokkan di bawah tajuk, tetapi ini lebih terkecuali daripada peraturan. Organs biasanya mendapatkan nama ini kerana cara mereka membantu dalam proses yang lebih besar, seperti pencernaan atau pembiakan, sebagai tambahan kepada fungsi utamanya. Dalam kebanyakan kes organ-organ utama menanggung sebahagian besar tanggungjawab untuk proses-proses yang lebih besar ini, tetapi mereka tidak dapat menyelesaikan segala-galanya sendiri.

Beberapa bahagian badan boleh diklasifikasikan sebagai aksesori kepada sistem pencernaan, dan pada umumnya kebanyakan aksesori yang dikenali secara umum terlibat dengan proses ini. Sebagai contoh, gigi dan lidah membantu mengunyah dan menyediakan makanan untuk pencernaan. Sebaliknya, kelenjar air liur memberikan mulut dengan air liur cair yang membantu memecah makanan supaya dapat lebih mudah ditelan dan dicerna. Bahan dalam air liur yang membantu dalam pecahan ini dipanggil amilase. Air liur juga menjadikan makanan menjadi bahan pasta yang boleh bergerak ke leher lebih mudah.

Pankreas juga menghasilkan amilase dan menghantarnya ke perut. Di samping itu, ia menghasilkan bahan-bahan lain yang membantu memecahkan lemak dan protein. Walaupun keseriusan peranan ini, pankreas umumnya dianggap sebagai aksesori kerana fungsi utamanya adalah dalam sistem endokrin.

Hati terlibat dalam banyak aktiviti di dalam tubuh, dan ia juga berfungsi sebagai aksesori untuk sistem pencernaan. Seperti pankreas, hati membantu dalam gula, lemak, dan penyerapan protein. Hati juga berfungsi sebagai gudang penyimpanan untuk nutrien penting seperti besi dan pelbagai vitamin. Sebuah organ berhampiran hati, pundi hempedu, juga dipengaruhi oleh fungsi pencernaan kerana ia mengeluarkan hempedu hati sebagai lemak beredar melalui sistem pencernaan.

Organ-organ ini tidak terhad kepada sistem pencernaan. Kedua-dua mata dan telinga mengandungi beberapa komponen yang berfungsi bersama untuk menghasilkan penglihatan dan pendengaran, misalnya. Kelopak mata adalah satu contoh, tugas utama mereka adalah untuk melindungi organ penglihatan utama – iaitu bola mata – dari bahan yang berbahaya, tetapi mereka juga menjaga mata daripada menjadi terlalu kering. Di telinga, pinna adalah struktur melengkung di luar kepala yang membantu gelombang bunyi langsung ke telinga dalam, di mana bunyi diakui oleh gendang telinga dan kemudian diterjemahkan oleh otak.

Kulit manusia juga mengandungi beberapa bahagian aksesori, termasuk tetapi tidak terhad kepada folikel rambut, kelenjar peluh, dan melanosit. Folikel rambut dan kelenjar peluh menghasilkan rambut dan peluh. Bahan-bahan ini melindungi dan menyejukkan kulit. Sementara itu, sel melanocyte mengandungi pigmen yang memberi kulit warna dan membantu melindunginya daripada kesan alam sekitar seperti cahaya matahari.

Kedua-dua sistem pembiakan manusia lelaki dan wanita bergantung kepada aksesori, juga. Sebagai contoh, vas deferens dan saluran ejakulasi pada lelaki membantu mengangkut dan mengeluarkan sperma yang dihasilkan dalam testis, salah satu organ seks lelaki utama. Pada wanita, contoh-contoh organ aksesori termasuk labia, yang melincirkan vagina, dan kelenjar susu, yang membantu payudara menghasilkan susu untuk bayi.

Walaupun kurang biasa, istilah “organ aksesori” juga kadang-kadang boleh digunakan merujuk kepada organ-organ appendage yang disifatkan para saintis yang paling tidak relevan. Organ-organ ini dipercayai sebagai peninggalan proses-proses evolusi, dan oleh itu tidak lagi berguna untuk manusia. Lampiran manusia adalah contoh biasa.

Organ aksesori tidak terhad kepada manusia. Satu contohnya berasal dari kerajaan haiwan akuatik ikan. Sesetengah jenis ikan tertentu telah menyesuaikan diri dengan pernafasan air. Mereka mempunyai bilik udara yang terdiri daripada kulit dan saluran darah khusus yang melekat pada insang mereka, yang merupakan struktur pernafasan utama.