Apakah nisbah kolesterol yang baik?

Kolesterol bukanlah perkara yang buruk. Ini, sebenarnya, penting untuk fungsi sel yang betul, menjadi komponen utama membran sel. Kolesterol dibawa ke dalam darah tetapi tidak boleh dibubarkan di dalamnya, yang bermaksud ia mesti menggunakan “kenderaan” yang dipanggil lipoprotein untuk memindahkan badan. Dalam menentukan kadar kolesterol, lipoprotein dan kolesterol yang mereka mengandungi pada dasarnya boleh ditukar ganti.

Hati adalah enjin yang mengeluarkan kolesterol badan, menghasilkannya dalam bentuk hempedu. Seperti banyak perkara di dalam badan, bagaimanapun, terlalu banyak perkara yang baik ini boleh merugikan. Memproses diet kaya lemak moden boleh mencipta kolesterol yang lebih tinggi daripada paras normal. Oleh kerana darah tidak dapat membubarkan atau mencuci kolesterol, kelebihannya mula terkumpul di dinding arteri dan menyekat aliran darah. Ini amat berbahaya di dalam hati.

Berdasarkan penyelidikan perubatan, ternyata bahawa lipoprotein mempunyai keperibadian yang terpisah – atau, jika anda akan, kembar jahat. Lipoprotein Ketumpatan Tinggi (HDL) membawa “kolesterol baik,” yang berfungsi dengan berkesan dan dilupuskan secara tetap dengan bantuan hati. Semakin tinggi tahap HDL, dengan 34 miligram kolesterol per darah berdimiliter sebagai garis dasar yang diterima umum, lebih baik. Sebaliknya, Lipoprotein Ketumpatan Rendah berkahwin dengan sejenis kolesterol yang cenderung mengumpul, yang bermaksud bahawa tahap yang lebih rendah, dengan 160 menjadi julat yang paling sihat, lebih baik.

Nisbah kolesterol telah dikembangkan sebagai cara mengukur status keseluruhan bahan itu dalam tubuh. Satu nisbah kolesterol yang biasa digunakan membahagikan kadar HDL ke dalam angka untuk LDL. Satu lagi membahagikan penarafan kolesterol secara keseluruhan, mencapai tahap HDL dan LDL bersama-sama, dengan jumlah HDL.

Dengan bantuan kolesterol, jumlah penarafan kolesterol dapat ditafsirkan dan dipecah. Contohnya, penarafan jumlah yang sangat tinggi dengan tahap HDL yang tinggi sebenarnya boleh menggalakkan. Sebaliknya, skor HDL yang rendah atau nombor LDL yang tinggi bersembunyi dalam jumlah itu sentiasa bendera merah.

Dengan perbandingan LDL ke HDL, rasio kolesterol 2.3-4.9 akan menjadi normal, di bawah 2.3 sangat positif, dan di atas 7.2 tanda bahaya yang pasti. Dari segi nisbah HDL ke peringkat total kolesterol, julat “purata” adalah antara 3.9-4.7, dengan 6.0 yang berbahaya meningkat. Sesetengah pakar kardiologi juga mula bereksperimen dengan nisbah kolesterol ketiga, yang membahagikan penarafan keseluruhan dengan jumlah kolesterol yang tidak baik.