apakah minuman serat yang tinggi?

Minuman serat yang tinggi adalah minuman yang digunakan sebagai makanan tambahan dan kadang-kadang sebagai makanan. Walaupun sesetengah minuman ini bersiap sedia dan siap untuk diminum, ada yang datang sebagai serbuk yang memerlukan persiapan. Serat pemakanan dikehendaki dalam diet manusia untuk pelbagai sebab, termasuk melegakan sembelit dan membantu mengurangkan berat badan. Minuman serat tinggi dihasilkan untuk memenuhi keperluan pemakanan ini dengan serat dengan cepat tanpa meminum sejumlah besar makanan yang mengandungi serat.

Terdapat pelbagai dos serat harian yang disyorkan, paling tinggi 20 gram sehari. Orang yang makan kebanyakan makanan yang diproses dan bukan makanan yang seimbang akan sering makan kurang dari jumlah ini. Minuman serat yang tinggi boleh menambah diet yang tidak sihat, tetapi ia sering dianggap kurang berjaya daripada makan serat dalam makanan. Ini mungkin disebabkan oleh trend pemakanan umum terhadap makanan yang tidak sihat di pihak pengguna, atau kerana serat pekat ditemui dalam minuman serat yang tinggi adalah kurang berkesan oleh sifatnya. Namun, serat semulajadi dalam makanan dianggap lebih baik daripada yang diambil sebagai suplemen bebas.

Serat pemakanan terbahagi kepada dua jenis: serat larut dan serat tidak larut. Serat terlarut membentuk gel apabila digabungkan dengan air dan ditapai oleh bakteria semasa penghadaman. Serat tidak larut melalui saluran penghadaman yang tidak berubah dan menyerap air. Jenis serat ini mencerna bantuan dan mengubah bagaimana nutrien diserap dalam badan. Kedua-dua jenis serat itu perlu hadir dalam diet yang sihat, dan kedua-duanya boleh didapati sebagai makanan tambahan dalam minuman serat yang tinggi.

Dos dan jenis serat yang terdapat dalam minuman serat yang tinggi bergantung kepada jenama. Banyak minuman serat datang sebagai serbuk, dan menambah lebih banyak serbuk kepada cecair boleh mengubah jumlah serat yang dimakan setiap minuman. Minuman serat boleh mengandungi serat dari beberapa sumber, seperti phyllium atau dedak gandum. Bagaimana pengguna menggunakan produk menentukan berapa banyak dan apa jenis serat yang umumnya terkandung dalam jenis minuman ini.

Walaupun banyak syarikat minuman serat yang tinggi mempunyai keupayaan produk untuk membubarkan dengan jelas dan tanpa air, air minuman campuran serat yang tinggi juga tersedia. Apabila minuman itu disiapkan, ia boleh didapati dalam pelbagai rasa dan tekstur. Sebagai serbuk, ia boleh digunakan dalam pelbagai minuman, seperti smoothie buah dan jus. Ramai jenama menawarkan resipi minuman bersama-sama dengan produk mereka, yang dapat memaklumkan kepada pengguna tentang cara yang berbeza untuk menggunakan campuran minuman serat.