apakah metabolisme dadah?

Metabolisme ubat adalah cara mengubah muatan dadah, sehingga dapat dikeluarkan dari tubuh. Banyak ubat tidak aktif sehingga mereka telah dimetabolismakan dalam tubuh oleh enzim yang mengubahnya. Kebanyakan ubat adalah lipofilik, bermakna mereka melalui membran untuk mencapai tapak sasaran mereka. Secara amnya, mereka tidak boleh dikeluarkan dalam air kencing oleh buah pinggang sehingga mereka mempunyai kumpulan berfungsi yang diperkenalkan kepada mereka yang menjadikannya larut dalam air. Kebanyakan metabolisme dadah berlaku di hati, tetapi semua tisu mampu melaksanakan reaksi-reaksi ini ke tahap tertentu.

Kebanyakan ubat dirawat oleh badan seperti zat asing, juga dikenali sebagai xenobiotik. Manusia telah mengembangkan sistem yang kompleks untuk metabolisme xenobiotik. Adalah difikirkan bahawa pendedahan kepada banyak sebatian toksik dalam tumbuh-tumbuhan telah memudahkan pembangunan sistem enzim untuk menyahtoksik bahan-bahan asing. Kadang-kadang, enzim-enzim membuat pertengahan lebih toksik daripada sebatian ibu bapa. Ini boleh berlaku dengan beberapa sebatian dalam asap rokok.

Metabolisme ubat berbeza-beza berdasarkan banyak faktor, termasuk seks, umur, dan bahkan bakteria yang hidup di saluran usus. Variasi genetik sangat boleh menjejaskan metabolisme beberapa ubat. Sebagai contoh, ada metabolizer kodine yang lemah, dan orang-orang yang memetabolismenya dengan cepat. Ini boleh menjejaskan dos ubat. Orang yang memusatkan metabolisme ini kurang terdedah kepada dos berlebihan walaupun mengambil dos yang rendah, sementara metabolit yang luas mungkin memerlukan dos yang lebih tinggi.

Terdapat ujian genetik yang dipanggil ujian tindak balas dadah yang memeriksa enzim hati tertentu yang mempengaruhi metabolisme dadah. Ini membolehkan para doktor menyesuaikan dos ubat tertentu kepada individu, berdasarkan metabolisme dadah seseorang. Sebagai contoh, ujian jenis ini dapat meramalkan keupayaan seseorang untuk memetabolisme codeine.

Salah satu masalah dengan mengambil dadah secara lisan adalah bahawa sesetengahnya boleh dikeluarkan dari badan tanpa dimetabolisme. Untuk mengelakkan ini, saintis telah menggunakan reka bentuk dadah untuk membangunkan produk. Ini adalah ubat-ubatan yang pada mulanya kurang aktif atau tidak aktif, tetapi sekali dalam tubuh dimetabolisme menjadi metabolit aktif. Juga, mereka boleh disasarkan kepada jenis sel tertentu, selebihnya tidak aktif sehingga mereka mencapai sel-sel ini. Sebagai contoh, dengan menyasarkan jenis sel kanser tertentu, pesakit boleh mengelakkan beberapa kesan sampingan kemoterapi.

Metabolisme ubat biasanya terdiri daripada dua fasa. Fasa 1 melibatkan memperkenalkan kumpulan berfungsi ke ubat yang menjadikannya larut air. Sering kali, tindak balas ini dimediasi oleh enzim cytochrome P450 yang memperkenalkan atom oksigen ke dadah. Ini biasanya menghasilkan kumpulan OH yang ditambah kepada molekul. Manusia mempunyai lebih daripada 50 jenis cytochrome P450s, dengan banyak spesifikasi berbeza.

Tahap 2 metabolisme terdiri daripada menambah sebatian yang akan membolehkan perantaraan dikeluarkan oleh buah pinggang. Langkah ini dipanggil conjugation. Sering kali, ia melibatkan menambah asid glucuronic atau sulfat ke molekul. Ini meningkatkan keterlarutannya dalam air, supaya ia dapat dikeluarkan dari tubuh.

Metabolisme satu ubat boleh menyebabkan interaksi dengan yang lain. Kehadiran ubat boleh menyebabkan kepekatan lebih besar daripada cytochrome P450 yang boleh memetabolisme ubat-ubatan lain dalam badan. Ini membawa kepada penurunan kepekatan dadah lain. Satu lagi kemungkinan ialah ubat boleh menghalang metabolisma cytochrome P450 yang disuntik dengan ubat alternatif, yang membawa kepada tahap yang berlebihan dalam badan.

Sebatian semulajadi mungkin juga mempunyai kesan sedemikian. Contoh klasik adalah limau gedang, yang mengandungi sebatian yang menghalang metabolisme banyak ubat. Ramai orang yang mengambil ubat preskripsi, terutamanya statin, mengelakkan memakan limau gedang atau jusnya atas sebab ini. Pembiakan herba Saint John’s wort juga menghalang sejumlah cytochrome P450s.