apakah memori ikonik?

Memori ikonik adalah istilah untuk apabila otak manusia mengingati imej selepas secara ringkas menunjukkan visual. Memori sensori merujuk kepada ingatan mana-mana deria. Memori ikonik hanya merujuk kepada ingatan penglihatan. Ikon perkataan bermaksud gambar atau imej, oleh itu istilah untuk jenis memori jangka pendek ini. Dari eksperimen, para saintis mengetahui bahawa imej yang disaksikan disimpan secara ringkas tanpa otak menghabiskan banyak masa memproses.

Kedai-kedai galaksi, juga dikenali sebagai buffer penimbun, menyimpan imej visual untuk jangka pendek. Memori Echoic, memori pendengaran, mengingati bunyi selama kurang daripada empat saat, sementara ingatan ikonik hilang dalam masa kurang dari satu saat. Dengan ujian memori ini, otak manusia tidak mempunyai banyak masa untuk memutuskan apa yang perlu diproses. Setiap perasaan mengingati maklumat untuk jangka masa yang berlainan. Penukaran maklumat dari mata ke otak dipelihara hanya cukup lama untuk mata bergerak ke titik seterusnya.

Idea ini diperkenalkan oleh George Sperling pada awal 1960-an. Menggunakan tachistoscope, Sperling menunjukkan subjek ujiannya disusun untuk membentuk bentuk kotak, tiga huruf tinggi dan empat huruf di seluruh. Tachistoscope, yang dicipta pada tahun 1859 dan digunakan untuk meningkatkan memori atau kelajuan membaca, adalah alat projektor yang memancarkan imej-imej pada skrin hanya untuk pecahan sesaat. Sperling mencatatkan berapa banyak subjek huruf disekat yang boleh dibaca semasa kilat visual. Umumnya peserta boleh membaca tiga atau empat huruf semasa ujian ingatan ikonik.

Sperling kemudian menambah bunyi pada imej yang diunjurkan 250 milisaat selepas huruf muncul. Bunyi adalah nada yang berbeza: tinggi, sederhana dan rendah. Subjek diarahkan untuk membaca baris huruf tinggi, sederhana atau rendah bergantung pada nada yang mereka dengar. Biasanya, subjek mendengar nada kemudian membaca tiga atau empat huruf dari mana-mana baris. Eksperimen-eksperimen ini membuktikan subjek-subjek telah melihat ingatan semua huruf selama seperempat dari kedua kemudian membaca dari imej ikonik itu apabila mereka mendengar nada.

Kemudian, pada tahun 1967, Ulric Neisser mencipta memori ingatan ikon. Dia mahukan istilah itu untuk menunjukkan pemeliharaan duplikat imej yang jelas kepada retina. Pada tahun 1990-an, penemuan dari memori ikonik digunakan untuk menjalankan eksperimen lanjut tentang bagaimana otak manusia mendaftarkan imej visual. Eksperimen sedang dijalankan untuk mengetahui sejauh mana orang dapat mengesan perubahan dalam sekumpulan item yang dibentangkan secara visual.