Apakah makanan terapeutik?

Diet terapeutik adalah diet yang dirumuskan biasanya oleh pakar pemakanan, pakar pemakanan, dan doktor perubatan untuk membantu penyembuhan tubuh dari jenis kecederaan dan penyakit tertentu. Rawatan terapeutik yang melibatkan makanan juga ditetapkan untuk keadaan perubatan yang mempengaruhi keadaan psikologi individu, seperti kelemahan yang disebabkan oleh anoreksia, atau hilang selera makan akibat kemurungan, kesepian, dan keadaan mental yang lain yang boleh menghalang makan yang sihat. Keadaan yang lebih biasa yang memerlukan diet terapeutik termasuk kehilangan gigi dengan usia, yang mungkin memerlukan diet makanan yang lembut, atau diet kalori, lemak, dan natrium yang dikendalikan untuk merawat keadaan rutin seperti berat badan berlebihan, yang mempunyai tinggi tahap kolesterol, atau sempadan kencing manis.

Keadaan kesihatan yang teruk sering memerlukan diet terapeutik yang disyorkan untuk jangka pendek. Satu contoh yang baik ialah diet cair yang sering diresepkan segera selepas pembedahan atau serangan jantung. Diet cecair juga disyorkan untuk pelbagai masalah pencernaan akut dan untuk membina semula kandungan air normal badan yang dapat dikurangkan akibat cirit-birit atau muntah kronik. Komponen utama diet cair sering merupakan gabungan jus buah, sup, natrium rendah, dan makanan yang dapat dimurnikan atau dibawa ke keadaan separa cair seperti sayur-sayuran rebus, yogurt, dan es krim. Diet lembut untuk individu yang mempunyai keupayaan terhad untuk mengunyah atau mencerna makanan adalah serupa dan memerlukan makanan yang berlainan seperti daging yang sukar, bijirin berserabut dan buah-buahan, dan kacang-kacangan yang sukar bagi tubuh untuk memecahkan jika ditelan keseluruhan.

Terapi pemakanan boleh menjadi sebahagian daripada diet dalam keadaan seperti perkembangan arterosklerosis, yang memerlukan diet rendah lemak dan rendah kolesterol, menyekat penggunaan makanan goreng dan produk tenusu. Keadaan seperti hipertensi dan penyakit jantung juga memerlukan diet sepanjang hayat yang rendah kandungan natrium untuk mengurangkan pengekalan air di dalam badan. Diet buah pinggang untuk melindungi buah pinggang memerlukan tahap rendah protein, kalium, dan natrium, yang boleh menyumbang kepada kegagalan buah pinggang.

Menu diet terapeutik yang unik juga wujud untuk keadaan yang jarang berlaku seperti diet Anti- Candida yang ditetapkan untuk mencegah pertumbuhan Candida albicans, yis yang bermasalah untuk orang yang mengalami alergi makanan atau yang memerlukan keadaan hidup hypoallergenic. Diet juga wujud sebagai ubat pencegahan seperti diet Anti-herpes, yang tidak menggalakkan memakan arginin asid amino yang boleh membantu virus herpes berkembang, dan menggalakkan penggunaan lisin yang menghalangnya. Oleh itu, diet Anti herpes mengesyorkan makan banyak daging, ikan, dan produk tenusu, dan mengelakkan makanan seperti jagung, kentang, kacang, dan kacang.

Jenis khusus rawatan terapeutik berdasarkan makanan juga termasuk diet diabetes, di mana makanan yang tinggi gula harus dielakkan, dan diet kalori yang terhad yang juga mengehadkan jumlah gula tinggi atau makanan tinggi lemak yang boleh dimakan. Selalunya kebalikan dari diet ini adalah diet kalori tinggi yang ditetapkan untuk individu yang kurang berat badan atau mereka yang mempunyai hipertiroidisme, dan pesakit pulih dari kanser. Diet terapeutik tinggi kalori termasuk penggunaan lebih daripada jumlah biasa protein dan karbohidrat, dan mengelakkan makanan tinggi kandungan air yang mengisi perut dengan cepat, seperti tembikai. Makanan berkhasiat tinggi juga tidak disyorkan untuk diet terapeutik tinggi kalori, kerana mereka membuat perasaan penuh dengan cepat dan lambat untuk badan dicerna.